Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Το τυρί στην φάκα oι ιθαγενείς το είδαν ;


Ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας που προβλέπει την υποστήριξη υλοποίησης του αγωγού EastMed, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Οι ηγέτες των τριών χωρών έστειλαν σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια στην Τουρκία. Επίσης τόνισαν πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ καθώς δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ακούσαμε  ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ σκοπιμότητας του αγωγού αξίας 70 εκατ. ευρώ που θα πάρει ΔΥΟ χρόνια και βάλε. Η προηγούμενη έγινε επι ΝΔ πάλι και στοίχισε μόλις 1 εκατ. ευρώ! Τα ΜΜΕ των αρκουδιάρηδων του καρτέλ το ξέχασαν. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο θα είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
Την ίδια ώρα η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Υπέρ ψήφισαν 325 βουλευτές και κατά 184.
Η εντολή έφτασε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν και η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα.
Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο προεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη».
Ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να πράξουν το ίδιο με τον Οθωμανό ναύαρχου Χ.Μπαρμπαρόσα, ο οποίος στο απόγειο της ισχύος της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 16ο αιώνα είναι καταφέρει να κυριαρχήσει σε κεντρική ανατολική Μεσόγειο, κατανικώντας τους δυτικούς στόλους.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «Οπως ξέρετε στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε άλλο ένα βήμα με τη Λιβύη. Και με το βήμα αυτό στη Μεσόγειο οι στρατιώτες μας θα γράψουν έπος όπως κάναμε στην ιστορία με τον Μπαρμπαρόσα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...