Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας;


Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA, ανέφερε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «Μάρτυρας Σουλεϊμανί» ως εκδίκηση για τη δολοφονία του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί από εντολή Τραμπ, μέσω της εκτόξευσης δεκάδων πυραύλων  προς τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. 
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά αμερικανικών και συμμαχικών βάσεων στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για πάνω από 12 πυραύλους. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν και στόχευσαν τουλάχιστον δύο ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν στρατιωτικό προσωπικό από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό, στο Αλ Άσαντ και το Ερμπίλ», ανέφερε ο Τζόναθαν Χόφμαν, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ενημέρωση του CNN. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι, και η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι
Αυτή τη στιγμή έξι αεροσκάφη F 35 απογειώθηκαν από την αμερικανική βάση στα Εμιράτα πιθανότατα για να πλήξουν στόχους του Ιρανικού πολεμικού ναυτικού.
80 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με ρουκέτες στην βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τραυματίστηκαν περίπου 200 άτομα. Συνολικά οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, εξαπέλυσαν 15 βαλλιστικούς πυραύλους και σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» σε αμερικανικά ελικόπτερα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Κυβερνητική πηγή της Τεχεράνης αναφέρει πως έχει στο στόχαστρο ακόμη 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.
Το Ιράκ κηρύσσει πόλεμο στις ΗΠΑ με στόχο την απομάκρυνση των παράνομων στρατευμάτων από το έδαφός του, λίγη ώρα μετά την επίθεση με πυραύλους από το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και την προειδοποίηση από την ιρανική πλευρά πως εάν επιχειρηθεί ανάλογη απάντηση από τις ΗΠΑ, θα γίνει μεγαλύτερου εύρους επίθεση και σε άλλες περιοχές.
Το Ιράν προειδοποιεί όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ για απάντηση, σε περίπτωση που σημειωθούν επιθέσεις από τις βάσεις τους προς τη χώρα.


"Θα λάβουμε όλα τα μέτρα κατά της χρήσης βίας και κατά των ανεύθυνων πολιτικών και των παράνομων πρακτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα άσκησης αυτοάμυνας"... η λιτή ανακοίνωση του Ιράν.
 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 6 το απόγευμα να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...