Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Γίνεται Μητσοτάκης να υπογράψει κάτι για το καλό της Ελλάδος;



Η οριοθέτηση του 1977 και του 2020.
Πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο για χάρη του οποίου παραχωρείται κυριαρχία. Η ελληνική ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Ιταλία δεν επεκτείνεται νότια της Κρήτης αλλά ξεκινά από το ύψος των Χανίων στην δυτική Κρήτη και εκτείνεται δυτικά σε ευθεία γραμμή χωρίς να περιλαμβάνει ούτε μέτρο από τη βόρεια λιβυκή υφαλοκρηπίδα.
Δηλαδή η ελληνική ΑΟΖ δεν προχώρησε νότια της Κρήτης προς τη Λιβύη, με αποτέλεσμα να μην έχει καμία επίπτωση στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, παρά τις όποιες εξαγγελίας του Νίκου Δένδια περί ελληνικής «απάντησης» μέσω της ελληνοϊταλικής συμφωνίας. Οι συντεταγμένες της ΑΟΖ που συμφωνήθηκαν με την Ιταλία δεν προχωρούν στο νότιο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που κανονικά θα έπρεπε να συναντά πολλά μίλια νοτιοδυτικότερα και να δημιουργεί ένα τριεθνές Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης.








Σε κάθε περίπτωση πάντως, το άλλοθι του 1977 δεν μπορεί να μεταφερθεί ως πρόσχημα για το Καστελλόριζο το 2020, διότι τότε δεν θα συνιστά άλλοθι αλλά πράξη Εθνικής Μειοδοσίας. Η συμπερίληψη αλιευτικών παραχωρήσεων στην Ιταλία, στα όρια μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων, αντισταθμίζεται από την θεμελιωμένη διεύρυνση με όρους διεθνούς δικαίου των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία που συμφωνείται, είναι προφανές ότι αυτή η συμπερίληψη, δεν εκλαμβάνεται ως κρίσιμη στρατηγική υπαναχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Κρίσιμο ζήτημα και σκοτεινό σημείο της συγκεκριμένης συμφωνίας βεβαίως, είναι η επήρεια που αναγνωρίζεται από την συμφωνία, στις Στροφάδες και στα Διαπόντια νησιά. Το άλλοθι σε σχέση με το αν θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη η πρόβλεψη της συμφωνίας του 1977 μένει να αξιολογηθεί αφού δούμε συνολικά τις προβλέψεις της συμφωνίας. 



Η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και η κυβέρνηση επιδοτεί ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, σκούτερ και αυτοκίνητα. Η πολιτική όμως δεν είναι επικοινωνία μπροστά στις κάμερες, γιατί όταν η Ιστορία έρχεται καταπάνω σου, όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα αποδειχθούν μια γελοιότητα. Αν μάλιστα η Τουρκία τρυπήσει και βρει πετρέλαιο, τότε μιλάμε για δραματική κωμωδία τεράστιων διαστάσεων. Μιλάμε για εξευτελισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...