Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Θα γίνει της Τουρκάλας το κάγκελο.Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη.
Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει προκηρύξει ως περιοχές έρευνας από το Ιόνιο έως την Κρήτη και ετοιμάζεται να διεξάγει σεισμικές έρευνες με ξένες εταιρείες, μόνο που οι Τούρκοι όπως φαίνεται έχουν άλλα σχέδια και θέλουν πιθανότατα να οριοθετήσουν τα δικής τους εμπνεύσεως θαλάσσια οικόπεδα με την Λιβύη.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ενεργεί μόνο για τα δικά της συμφέροντα, αλλά θα βοηθήσει και την κυβέρνηση της Τρίπολης να οριοθετήσει θαλάσσια οικόπεδα εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό ουσιαστικά ερμηνεύεται βάσει της προχθεσινής συμφωνίας Σαράι-Ερντογάν και των τουρκικών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η Ελλάδα προσπάθησε να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που ανήκουν στην Λιβύη με αυτόν τον τρόπο”.
Η θαλάσσια περιοχή η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράι με τον Ερντογάν, καλύπτει τα θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 που προσπαθεί να καταλάβει η Αθήνα. Μέρος του τεμαχίου 15, είναι μία από τις περιοχές των αδειών που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει και βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας (MEB), ενώ το τεμάχιο 20 βρίσκεται στον τομέα της Λιβύης, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Η Τουρκία διευρύνει τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας ακόμη και σε περιοχές που ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια, ενεργώντας η ίδια ως πληρεξούσιος της Λιβύης του Σαράι.
Πρόσφατα δεκάδες τουρκικές «μη κυβερνητικές οργανώσεις» ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται ακριβώς τώρα να κινηθούν νομικά στη διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, «Αναντολού», σε άρθρο του την Τετάρτη 13 Μαΐου.
Η Άγκυρα υλοποιεί κατά γράμμα τα σχέδια της αρχικά στην Λιβύη διασπείροντας το χάος και τις βιαιοπραγίες, με στόχο να ελέγξει τα λιβυκά πετρελαϊκά πεδία που κατέχει ο Χαφτάρ μαζί με την χώρα. Στην συνέχεια πιθανότατα θα προσπαθήσει να κάνει πράξη τα σχέδια της κάτω από την Κρήτη και το Καστελόριζο, ενώ όλο αυτό το διάστημα αξιωματούχοι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και λοιποί κάνουν απλώς δηλώσεις οι οποίες ναι μεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά αγνοούνται παντελώς από την Άγκυρα.

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο twitter εδώ και λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντουλφατάχ Αλ – Σίσι έθεσε ουσιαστικά τελεσίγραφο 48 ωρών στον Ερντογάν να διατάξει την αποχώρηση των μισθοφόρων από την Λιβύη και την κατάπαυση πυρός.
Αυτό διεμήνυσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον στρατάρχη Χαφτάρ βάζοντας την εμπόλεμη κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο στην πιο κρίσιμη φάση της.
Ο Γ.Γ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας,  Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του στις 14/5/2020 τόνισε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να στηρίξει τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Εννοούσε, όπως φάνηκε και από το περιεχόμενο των δηλώσεων του, ότι ο Οργανισμός θα στήριζε ανεπιφύλακτα την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στην εισβολή των στρατιωτικών του δυνάμεων στη Λιβύη.
Μεταξύ άλλων δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica:
Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν στην ίδια εξίσωση ο Χαλίφα Χαφτάρ και η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ(!). Γι’ αυτό τον λόγο, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης(!)“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...