Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Aυτό θέλουν .Να μείνουν οι γέροι... και οι Πακιστανο-ινδοί



Με ραγδαίο ρυθμό εγκαταλείπει την Ελλάδα το πιο «ζωντανό» και ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας, οι νέοι και μάλιστα οι πιο μορφωμένοι από αυτούς, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει πως  139.000 νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν λόγω της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Εργασίας, η βασική αιτία της «διαρροής» εγκεφάλων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει πρόοδο στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/τεχνολογίας).
Έτσι υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους και όχι υπερπροσφορά πτυχιούχων, όπως είναι η «δημοφιλής» άποψη. Μάλιστα η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας που δημοσιεύσει τα στοιχεία, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν υφίσταται δίχτυ ελάχιστης κοινωνικής προστασίας, το οποίο να διασφαλίζει ένα ανεκτό όριο διαβίωσης, που θα προσδιορίζεται από τις βασικές ανάγκες.
Επιπλέον, η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι το φαινόμενο θα αναστραφεί.
Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας, για να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας χρειάζεται αύξηση κατά 3,5% - 4% του ΑΕΠ.  Η εκτίμηση είναι μακριά από τις «υπεραισιόδοξες» προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί το 2018 στο 15,9%.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...