Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Πάντως εμείς δεν φτιάξαμε …Νταχάου και …Άουσβιτς.Μάλλον χρειάζεται αυτή την φορά να φτιάξουν οι ευρωπαίοι για ….τους γερμανούς.

Φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης που βγήκαν από τις σπηλιές τους προσπάθησαν να καταγράψουν την εικόνα της Ελλάδας όπως αυτή αποτυπώθηκε στα Γερμανικά Μ.Μ.Ε στη διάρκεια της κρίσης.
Το πρότζεκτ τους διήρκησε ένα έτος και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία στα ΜΜΕ να αναπαράγουν στερεότυπα και να προχωρούν σε υπεραπλουστεύσεις.
Οι έξι φοιτητές που εργάστηκαν  για το πρότζεκτ ακόμα και έγκριτα μέσα όπως η  Bild και  Frankfurter Allgemeine Zeitung αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα όπως χαρακτηρισμούς «χρεοκοπημένους Έλληνες», «τεμπέληδες Έλληνες» και «φοροφυγάδες».
Η πολιτική της Bild αναφορικά με την αποτύπωση της εικόνας της Ελλάδας  ήταν οι υπεραπλουστεύσεις και  συναισθηματικά φορτισμένες και ενίοτε προκλητικές απόψεις.
Ο καθηγητής κ. Χάφεζ που επέβλεπε την έρευνα σημειώνει πως τα μέσα ενημέρωσης φέρουν σημαντική ευθύνη και καλούνται να ενημερώνουν με «καθαρό και ακριβή τρόπο», καθώς «η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα σοβαρά προβλήματα, τα οποία όμως δεν πρέπει να αποδίδονται οπωσδήποτε στη νοοτροπία των ανθρώπων. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για εσφαλμένους οικονομικούς χειρισμούς, όχι για συγκεκριμένη ιδιότητα ή χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Καιρούς κρίσης βίωσαν όλες οι χώρες και όλα τα έθνη -το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...