Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η μαλακία της Ημέρας.



Μια πραγματικά επική γκάφα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός κατά την διάρκεια των εγκαινίων του συγκροτήματος των νέων κτηρίων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου. 
Όπως αναφέρει το xanthinea.gr, στην πλακέτα που αναρτήθηκε για να τιμήσει, μεταξύ άλλων, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε λάθος στην ημερομηνία, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στο …2014, που δεν ηταν μαλιστα πρόεδρος της Δημοκρατίας..

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άμα έγραφε ο παπάρας Πάκης θα το έβλεπαν; Αμφιβάλλω

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ? ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ -ΗΤΑ- ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ...... Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΕΙ ΠΕΝΤΕ ΜΟΥΝΤΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ! ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Η ετυμολόγηση του ουσιαστικού κτίριο από το ρήμα κτίζω αποτελεί παράδειγμα παρετυμολογίας, δηλαδή εσφαλμένης ετυμολογικής σύνδεσης μιας λέξης με κάποια άλλη. Αν το κτίριο ήταν παράγωγο του κτίζω, θα έπρεπε να έχει σ, όπως π.χ. το κτίσμα, και να μη λήγει σε -ριο. Το κτήριο προέρχεται είτε από το ευκτήριον (οίκημα) «οίκος προσευχών» είτε από το οικητήριον «κατοικία».

Πιο συχνή είναι η απλούστερη (παρετυμολογημένη) γραφή κτίριο και λιγότερο συνηθισμένη η (ορθή ετυμολογικά) κτήριο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι από άποψη σημασίας το κτίριο μπορεί να ενταχθεί στην οικογένεια λέξεων του κτίζω (κτίσιμο, κτίσμα, κτίστης/χτίστης, κτιστός/χτιστός). Παράγωγο επίθετο: κτιριακός, π.χ. κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μου φαίνεται καλύτερα να ακολουθήσουμε τον "Μπαμπινιώτη" και να γράφουμε κτήριο. (

Ανώνυμος είπε...

Πρακτικά, όταν χρησιμοποιούμε την λέξη "κτίριο" αναφερόμαστε στο προϊόν της πράξης "κτίζω" και όχι στην κατοικία (μιας και δεν είναι όλα τα κτίρια κατοικίες). Επομένως, είναι λογικό να χρησιμοποιούμε κάποιο παράγωγο της λέξης κτίζω, όπως το "κτίσμα" (και όχι το κτιστήρι που αναφέρεται στο μέσο με το οποίο κτίζω, όχι στο προϊόν του κτισίματος). Άρα, ποιό το νόημα της λέξης κτίριο εφόσον υπάρχει άλλη λέξη ετυμολογικά σωστή και με την έννοια που χρειαζόμαστε όταν αναφερόμαστε στο κτίριο; Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έννοια συνδεδεμένη με την λέξη κτίριο που δεν εμπεριέχεται στην λέξη κτίσμα;
Όπως και να έχει η λέξη "κτήριο", κατά την γνώμη μου, απλά δεν σημαίνει αυτό που εννοούμε αναφερόμενοι στο "κτίριο", γιατί δεν θέλουμε να πούμε ούτε κατοικία, ούτε τόπος προσευχής, αλλά κάτι που έχω την κτήση του, για αυτό βάζω το ήτα αντί του γιώτα..
Μάλλον οι διανοούμενοι του δημοκρίτειου γνωρίζουν ότι δεν έχουν την κτήση του ,διότι το έχουμε προπωλήσει στους δανειστές. Απλά είναι τα πράγματα. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...