Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Έρχεται ο great earthquake στην Καλιφόρνια;





Αμερικανοί σεισμολόγοι προειδοποιούν τις αρχές και τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες αφότου (τον περασμένο Οκτώβριο) ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την αντισεισμική θωράκιση των πιο ευάλωτων κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης. «Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κατά 100% τις απώλειες από έναν σεισμό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τα πιο τρωτά σημεία, ώστε να εμποδίσουμε την καταστροφική κατάρρευση της οικονομίας μας», δήλωνε η επιστημονική σύμβουλος του δημάρχου.
Ανάμεσα στους επιστήμονες που αναμένουν δραστηριότητα στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι ο Τόμας Τζόρνταν (Thomas Jordan) καθηγητής στο University of South California και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνια (Southern California Earthquake Center)
 Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου πέντε εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια, καθώς έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός σεισμολόγος στο ακροατήριο των συναδέλφων του παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας. Αυτή καταγράφεται στις 9 Ιανουαρίου 1857 στον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ βορείως του Λος Άντζελες . Η συνεχής μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κατά πέντε εκατοστά ετησίως σημαίνει ότι μέσα σε 159 χρόνια έχει συσσωρευτεί ενέργεια, που –αν υπερβεί τις δυνάμεις εφελκυσμού και συμπίεσης όπως ασκούνται γύρω από το βράχο που τη συγκρατεί–, ο βράχος θα καταρρεύσει. Στο συγκεκριμένο σημείο, οι δύο τεκτονικές πλάκες του ρήγματος θα ξεπεράσουν την τιμή του ορίου θραύσης του πετρώματος, θα μετατοπιστούν από τη θέση τους και θα προκαλέσουν τον μεγάλο σεισμό.

Το Λος Άντζελες απειλείται

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times, ακόμα νοτιότερα στο Σαν Μπερναρντίνο (San Bernardino) δεν έχει υπάρξει σεισμική δραστηριότητα από το 1812, ενώ η περιοχή γύρω από τη λίμνη Σάλτον (Salton Sea) παραμένει ήσυχη από τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα.

Περισσότερα στο Cnn.gr

Oταν γίνει εδώ ο μεγάλος να δούμε τα αποτελέσματα, που είμαστε διαλυμένοι ως κράτος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...