Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μάθε ρε ψεκασμένε πρώτα ιστορία, και μετά να μιλάς.



Η φωτογραφία απεικονίζει ένα πανό της ΕΟΚΑ, της οργάνωσης των Κυπρίων αγωνιστών η οποία πολέμησε για την απελευθέρωση του νησιού από την αγγλική αποικιοκρατία και την ένωση με την Ελλάδα. Το πανό είναι «λάφυρο» και βρίσκεται στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου σε μια προθήκη μαζί με άλλα αντικείμενα της οργάνωσης που κατάσχεσαν την δεκαετία του 50, οι Άγγλοι. Το εντυπωσιακό είναι πως στις επεξηγηματικές λεζάντες οι Κύπριοι μαχητές χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες....

Αυτό σχεδόν υιοθέτησε και ο ανεκδιήγητος ψεκασμένος σε ανιστόρητη ομιλία του στην Κύπρο.

Ο ΥΠΑΜ Πάνος Καμμένος έκανε την παρακάτω δήλωση... «η εθνική ανεξαρτησία της Κύπρου γράφτηκε με αίμα ηρώων. Αυτούς τους ήρωες τιμούμε πρώτα σήμερα. Εκείνους που έπεσαν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, και της ανεξαρτησίας της Κύπρου».
Με τις μαλακίες του αυτές ακυρώνει με μιας όλους τους νεκρούς της ΕΟΚΑ. Πάλι καλά που δεν τους αποκάλεσε όπως οι φίλοι του Άγγλοι, τρομοκράτες.
Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας τους έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Παρά το αίμα που χύθηκε και τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους (Καραολής, Δημητρίου, Παλληκαρίδης, Αυξεντίου κ.ά), ο στόχος της «Ένωσης» δεν επιτεύχθηκε.
Οι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελούν τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συνθήκες αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-19959, από την ΕΟΚΑ στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ πολεμούσαν για την ελευθερία της Κύπρου από την βρετανική κυριαρχία, αλλά και για ένωση με την Ελλάδα. Όμως  ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.
Ο ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ( που μάλλον κάτι τον είχαν ποτίσει για αυτό έλεγε άρες μάρες κουκουνάρες) σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση φωτογραφίας « περιγράφει και το χρέος μας να αποκαταστήσουμε την ιστορία. Και το κάνουμε. Μετά από χρόνια θα παρελάσουν οι αγωνιστές της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ στη Θεσσαλονίκη στην 28η Οκτωβρίου, αποκαθιστούμε τους αγωνιστές οι οποίοι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος και τους ζητώ δημόσια συγγνώμη γιατί μέχρι σήμερα κάποιοι θεωρούσανε ότι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος σε μία άσκηση κατόπιν αδείας. Δεν πέσανε σε μια άσκηση κατόπιν αδείας, πέσανε σε ένα πόλεμο υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ιερή ελληνική σημαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...