Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ροβόλατα - ροβόλατα τα γίδια και τα πρόβατα



Φουντώνει μέρα με την ημέρα η οργή των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό, πολλές φορές ακόμη και για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ.   
Σύμφωνα με πληροφορίες στα Ειρηνοδικεία για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι τραγικές αφού θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο 50.000 ακίνητα όλων των ειδών.
Με το νέο, τραπεζοκεντρικό ΚΠολΔ, χάνεις το σπίτι σου στον πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά επειδή τα χρήματα του πλειστηριάσματος πηγαίνουν κατά  65% πρώτα στις τράπεζες, για να καλύψουν οφειλές από δάνεια και κάρτες, εσύ συνεχίζεις να χρωστάς στο δημόσιο και τα ταμεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνεις την περιουσία σου, αλλά να κινδυνεύεις να πας και φυλακή, αφού οι οφειλές σε δημόσιο και ταμεία είναι ποινικοποιημένες !!!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ήδη προγραμματισμένοι 16.300 πλειστηριασμοί του δημοσίου, που γίνονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ και, έτσι, δεν μπορούν να μπλοκαριστούν με διαμαρτυρίες πολιτών στα Ειρηνοδικεία, να λειτουργούν στην πράξη ως πλειστηριασμοί των τραπεζών, αφού τα πλειστηριάσματα θα καταλήξουν κατά 65% σε αυτές.

Πάνω από 16.300 πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας, ακόμη και ακινήτων που προορίζονται για πρώτη κατοικία, έχουν σκοπό να εκτελέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εις βάρος φορολογούμενων πολιτών.  

Σε πολλές περιπτώσεις διαμερίσματα και χώροι επαγγελματικής στέγης σε πολυκατοικίες βγαίνουν στο «σφυρί» με τιμές πρώτης προσφοράς ακόμη και κάτω των 30.000 ευρώ τη στιγμή που οι οφειλές για τις οποίες πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί υπερβαίνουν σε ποσά τις 300.000 ευρώ! Για μικρού και μεσαίου ύψους οφειλές προς το Δημόσιο, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προτιμούν τα πιο γρήγορα και πιο «αποτελεσματικά» μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των κατασχέσεων σε καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών. Τα μέτρα αυτά υπερβαίνουν τις 750.000.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων για μεγάλα χρέη και οι κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων για τα μικρά και μεσαίου ύψους χρέη εντάθηκαν φέτος, καθώς οι εισπρακτικοί στόχοι έχουν τεθεί με το Μνημόνιο ΙΙΙ .
Το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά. Όμως η ισχύουσα νομοθεσία (ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) επιτρέπει, βεβαίως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για πολύ μικρά χρέη προς το Δημόσιο, καθώς προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ!

Ενδεικτικές περιπτώσεις από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας

Για πολίτη με συνολική οφειλή 12.581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.
Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.
Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.
Τράπεζα βγάζει στο σφυρί πρώτη κατοικία για χρέος 100.000 ευρώ και μια διώροφη κατοικία για δάνειο 360 χιλ. ευρώ.
Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.
Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.
Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26 χιλ. ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.
Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18 χιλ. ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...