Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Προετοιμάζουν το έδαφος, η ψάχνουν για… ερευνητικά πακέτα;



Νέα ισχυρή δόνηση καταγράφηκε στις 15.48' σήμερα - Ακολούθησαν 31 μετασεισμοί.
 Γ.Χουλιάρας: «Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 Ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον»
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το «γαϊτανάκι» των σεισμικών δονήσεων που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες κοντά στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Στις 15.48' σήμερα το μεσημέρι καταγράφηκε άλλη μια ισχυρή δόνηση της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πάλι από το ίδιο επίκεντρο, ενώ ακολούθησαν 31 μετασεισμικές δονήσεις. Οι σεισμολόγοι μιλούν για «σεισμικό σμήνος», ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  μετά το σημερινό σεισμό, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας:

"Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι σε εγρήγορση και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

Τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 νωρίς σήμερα το απόγευμα ακολούθησαν 31 μετασεισμοί με εννέα από αυτούς με μέγεθος από 3.0 έως 3.5 Ρίχτερ.
Όπως υποστηρίζει, «ο μηχανισμός γένεσης της σεισμικής δόνησης των 5 Ρίχτερ σήμερα στις 15:48:15 δείχνει ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα εφελκυστικό ρήγμα με ΒΔ διεύθυνση. Όλες οι σεισμικές δονήσεις της ακολουθίας της 6ης Φεβρουαρίου η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται προκλήθηκαν από την διάρρηξη εφελκυστικών ρηγμάτων τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών σεισμών από 5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. Σε αντιδιαστολή με την μεγάλη ρηξιγενή δομή του Αδραμυτίου η οποία έχει διεύθυνση ΔΝΔ-ΑΒΑ».

Ας σημειωθεί ότι οι ειδικοί φοβούνται μήπως και η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμύτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.

Μέσα στη εβδομάδα είχαμε επίσης εκατοντάδες σεισμούς μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 2 έως 3,9 Ρίχτερ, εκ των οπίων και έξη με ένταση 4 έως 4,6 Ρίχτερ, όλοι με επίκεντρο τη ίδια πάντα περιοχή.

Πέρα από αυτή την δραστηριότητα, ο υποθαλάσσιος χώρος ανοιχτά του Μύρτου μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας, ανοιχτά της Καλαμάτας, ο Κορινθιακός κόλπος στο ρήγμα των Αλκυονίδων και στον Ευβοϊκό είναι οι τέσσερις περιοχές που οι επιστήμονες παρατηρούν με μεγάλη προσοχή.

Ήδη έχουν περάσει περισσότερα από 120 χρόνια από τότε που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί των 7 και 7,2 Ρίχτερ στο ρήγμα της Αταλάντης στον Ευβοϊκό κόλπο, ενώ η τελευταία ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται τον Ιούνιο του 2015 όταν και είχαμε σεισμό 5,3 Ρίχτερ, αλλά δεν προερχόταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το ρήγμα της Αταλάντης.
Πάνω από 30 χρόνια έχει να ξυπνήσει το ρήγμα  των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό που είχε δώσει το 1981 6,7 Ρίχτερ. «Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε περιοχές που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά ενέργειας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙΟΙ ΟΒΡΙΟΙ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ H.A.A.R.P. ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑ !!!
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...