Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Με ΤΡΑΜΠ το σκαμνί του κατηγορουμένου, περιμένει κάποιους.Ο Πολ Τόμσεν δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας στον Έλληνα δημοσιογράφο για τις προθέσεις του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Φεύγουμε. Απλά φεύγουμε. Τις λεπτομέρειες θα τις πληροφορηθείτε σύντομα… Εξάλλου δεν ανέχομαι μετά την πολυετή προσπάθεια με κυβερνήσεις που αρνούνται να κάνουν μεταρρυθμίσεις να βρίσκομαι στο επίκεντρο προσβλητικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου…
Ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου ήταν σχεδόν οργισμένος με την Ελλάδα, ενώ έδειχνε να μην μπορεί να ξεχάσει και την περιπέτεια με τους “Κοριούς”.
Το πρωί της Δευτέρας η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας από το Ντουμπάι στο πρακτορείο Reuters θα πει:
Το Ταμείο κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από τις αρχές του και να προσφέρει μια ειδική, ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα… Οι Ευρωπαίοι πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα. Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να προσφέρουμε μία ειδική, ευνοϊκή συμφωνία με μία συγκεκριμένη χώρα» τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι εκτός του Ταμείου μια και έχει αντιληφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αντιπαθεί τις μεταρρυθμίσεις και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι το πελατειακό κράτος.
Στο μεταξύ πλέον για τον Σόιμπλε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχεδόν ανώδυνη οικονομικά εάν σκεφτεί κανείς ότι εκείνη της Γαλλίας θα στοιχίσει περί τα 30 δις ετησίως.
Ειλικρινείς και κοντά στην πραγματικότητα, δηλαδή απαισιόδοξες, είναι οι εκτιμήσεις των βρετανικών Financial Times και Guardian για την ελληνική αξιολόγηση, αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ευρώπη και Ελλάδα κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής Wolfgang Munchau.
Με ένα ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, επισημαίνει πως “όλοι θέλουν να διατηρήσουν για λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”, παρά την “ειλικρινή”, όπως τη χαρακτηρίζει, τοποθέτηση του ΔΝΤ πως το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Ο Munchau εκτιμά πως το ΔΝΤ τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση”.
Στο στόχαστρο του αναλυτή των FT τίθεται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για δύο λόγους: πρώτον, επειδή δέχτηκε τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δεν θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να πετύχει και, δεύτερον, επειδή συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους κατά του ΔΝΤ, το οποίο είναι το μόνο που ζητά ελάφρυνση χρέους.
“Αν τελικά το Ταμείο βγει από το πρόγραμμα, είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αθέτηση των πληρωμών και θα βγει από την Ευρωζώνη, είτε η Γερμανία, πριν τις εκλογές, θα αποδεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.
Για μια κατάσταση που δείχνει ότι θα καταλήξει σε έναν ακόμη “βρώμικο συμβιβασμό” κάνει λόγο ο Guardian, σε δημοσίευμά του, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ παρομοιάζει τον συμβιβασμό με ένα “τσιρότο”.
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς είχαν ως σκοπό “να καθυστερήσει η όποια τιμωρία για την έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου της Αθήνας μέχρι του χρόνου, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς στην Ιταλία”.
“Το να αποκαλέσει κανείς αυτόν το συμβιβασμό, αυτοκόλλητο επίδεσμο, αποτελεί έλλειψη σεβασμού στις ιαματικές ιδιότητες του ταπεινού τσιρότου”, σχολιάζει μάλλον με δηκτικό τρόπο η εφημερίδα.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα αναφέρει αφενός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και αφετέρου δεν θα αντέξει να τραβήξει επί μακρόν την κόντρα με τις Βρυξέλλες. Πιθανώς να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αλλά όπως εκτιμά ο Guardian αυτό θα ήταν καταστροφή για το κυβερνών κόμμα.

Καμία αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς μείωση κατά 70% του χρέους. Τα όσα λέγονται περί πλεονάσματος είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει πλεόνασμα λόγω του SWAPS Λάτση των 8 δις ευρώ. Μια επανάληψη του ότι έγινε επί Σημίτη με τα SWAPS του για είσοδο στην Ο. Ν.Ε.

 Όλοι θα θυμάστε τη δύναμη της Αμερικανικής δικαιοσύνης που αντιτάχθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό και επέβαλλε προς το παρόν την άποψή της. Τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο χλιαρά όσο είναι στην Ελλάδα, που η δικαιοσύνη έχει ανεμικό σύνδρομο. Το IMF στην περίπτωση της Ελλάδας δεν τήρησε τον εσωτερικό του κανονισμό περί βιωσιμότητας του χρέους το 2009. Τα χρέη της Ελλάδας έγιναν κρατικά με αποτέλεσμα να μη είναι δυνατόν αργότερα να της κουρευτούν. Η συνδρομή του IMF στη περίπτωση της χώρας μας ήταν υπέρ των ιδιωτών δανειστών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή του η συμπεριφορά έχει χρονικό αποτέλεσμα καταστροφικό και προστιθέμενη ζημία σε δίς ευρώ για την Ελλάδα.

Πέραν αυτού το IMF παραμένει ένας διεθνής οργανισμός και πρέπει η συμπεριφορά του να ακολουθεί συγκεκριμένους νόμους, που εκ των προτέρων είναι γνωστοί στους εκπροσώπους των κρατών που συμμετέχουν σε αυτό,  που φυσικά εκπροσωπούν και τους πολίτες τους. Η μη τήρηση του εσωτερικού του κανονισμού ΠΕΡΙ ΜΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ για ένα διεθνή οργανισμό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου έχουν την ευθύνη αλλά αυτό δεν εξαλείφει τις ευθύνες του Ταμείου. Ίσως η έξοδος Στρός Κάν να μην ήταν σε σχέση μόνο με τη καμαριέρα… Το IMF έχει εμπλακεί σε μια μεγάλη και σκοτεινή υπόθεση που στο μέλλον θα του στερήσει πολλά περιουσιακά του στοιχεία. Η συμμαχία του με τους άλλους δανειστές δείχνει συναλλαγή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεταρρυθμίσεις το ξεπούλημα...!;
Δεν μας τα λέει καλά ο Πωλ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...