Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έλα ρε…. όταν μιλούσε ο Καρατζαφέρης για χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής ….γελούσαν.Πρώτος ο  Καρατζαφέρης μίλησε για εσωτερικά ομόλογα για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Τώρα το προτείνουν και αμερικανικά think tank. Ένα είναι το γεγονός .Ότι του έχουν «καταληστέψει» τις προτάσεις που έκανε κατά καιρούς.
Μια Ευρώπη σε νευρική κρίση, με τον Τεντ Μάλοχ, υποψήφιο πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες να λέει "το ευρώ έχει ζωή το πολύ 18 μηνών", άρχισε πάλι μια ιδιαίτερα έντονη συζήτηση για το μέλλον του κοινού νομίσματος με την φημολογία στους διαδρόμους για "διπλό νόμισμα" σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και ίσως Γαλλία "να παίρνει και να δίνει".
 H τοποθέτηση στην Βουλή του προέδρου του Eurogroup Γ.Ντάϊσνεμπλουμ στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι "Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει", ενέτεινε τις φήμες για εξελίξεις στο νομισματικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση Ν.Τραμπ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την παραμονή του ΔΝΤ σε αυτό που ονομάζει "γερμανικό πρόβλημα".
 Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα πρότεινε επισήμως σε έκθεσή της γερμανική τράπεζα Deutsche Bank τον Μάιο του 2012.
 Η γερμανική τράπεζα πρότεινε τότε μια ενδιάμεση λύση, με την οποία η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ και τώρα αυτή η λύση επεκτείνεται και για άλλες χώρες που υποφέρουν από την γερμανική μονεταριστική πολιτική στην ευρωζώνη.
 Είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Geuro, και το οποίο θα έκανε την εμφάνισή του μετά την έκδοση χρεογράφων οφειλής (IoUs τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα), πολύ πριν τον Γ.Βαρουφάκη.
 «Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό» ανέφερε η έκθεση. Το Geuro, θα είναι φθηνότερο νόμισμα και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, ενώ σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα, θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα.
Οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στην ευρωζώνη. «Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μία υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από τη νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μία μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μίας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ», ανέφερε τότε εκείνη η έκθεση.
 Περίπου ένα χρόνο αργότερα το αμερικανικό think tank Levy είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός «παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος», τα g- notes όπως τα ονόμασε. Την πρόταση επανέφερε το Ινστιτούτο ξανά σε έκθεση του με τίτλο: «Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα», το οποίο όμως αυτή την στιγμή ονομάζεται Euro-2, αφού οδεύει προς υιοθέτηση από αρκετές χώρες του νότου και ίσως από την Φινλανδία.
 Τι σημαίνει το διπλό νόμισμα για τους Ευρωπαίους;
 Το διπλό νόμισμα, όπως και αν αυτό ονομαστεί τελικά σημαίνει πολύ απλά ότι οι πληρωμές προς το εξωτερικό και οι πληρωμές του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται με το δεύτερο, φθηνό νόμισμα. Πόσο υποτιμημένο; Τουλάχιστον 30% από το νυν ευρώ.
 Στην Ελλάδα από την στιγμή που τα capital controls "είναι εδώ", ουδείς μπορεί να βγάλει έστω ένα ευρώ στο εξωτερικό.
 Η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αν όχι στις περισσότερες χώρες διεθνώς. Το ευρώ και το δολάριο γίνονται άτυπα αποδεκτά σε όλες σχεδόν τις χώρες εκτός ευρωζώνης μέσα και έξω από την Ε.Ε. Στην Τουρκία, Κουβέϊτ, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, στην Αφρική, την Ασία, τη νότια Αμερική, γίνονται άτυπες ελεύθερες συναλλαγές σε δολάρια.
 Το ίδιο ισχύει και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι στην ευρωζώνη με δολάρια αλλά και ευρώ. Στο Λίβανο όπως και αλλού, γίνονται και επίσημες συναλλαγές στο τοπικό νόμισμα και σε δολάρια.
 Σε ορισμένες χώρες κυκλοφορούν δυο νομίσματα, το τοπικό και ένα δεύτερο μετατρέψιμο σε τοπικό νόμισμα. Οι πολίτες των χωρών αυτών εισπράττουν το μισθό τους και πληρώνουν για τα βασικά τους αγαθά με τοπικό νόμισμα, όμως τα εισαγόμενα είδη και οι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός υπολογίζονται με το παράλληλο νόμισμα.
 Μια μορφή εναλλακτικού νομίσματος είναι τα IOUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής), τα οποία δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το χρήμα. Η πολιτεία της Καλιφόρνιας το 1999 και το 2009 κατέβαλε υποχρεώσεις της με IOUs για δύο μήνες (δηλαδή με αναγνώριση χρέους) σε 100.000 υπαλλήλους της και προμηθευτές.
 Το πείραμα πέτυχε καθώς από πίσω υπήρχε η στήριξη της FED. Τα IOU ή ΑΝ (Ανταλλάξιμο Νόμισμα) ή Geuro, ή όποιος αλλιώς μπορεί να ονομαστούν μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσα σε μια χώρα για την πραγματοποίηση διαφόρων συναλλαγών, ενισχύοντας τη ρευστότητα. Επιπλέον, μπορούν να μετατραπούν σε ευρώ ή δολάρια για την αγορά εισαγόμενων προϊόντων.
 Η Ελβετία, μια από τις πλέον πλούσιες και ισχυρές χώρες διεθνώς, χρησιμοποιεί με επιτυχία δύο νομίσματα εδώ και 75 χρόνια, το Ελβετικό φράνκο και το WIR φράνκο. Το δεύτερο είναι ένα ανεξάρτητο σύστημα συμπληρωματικού νομίσματος που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Η WIR Bank διαχειρίζεται το WIR φράνκο, το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το ελβετικό φράγκο που είναι ηλεκτρονικό νόμισμα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μειονέκτημα του διπλού νομίσματος είναι η πιθανότητα να μετατραπεί σε πληθωριστικό χρήμα, να υποτιμάται συνεχώς έναντι του ευρώ και να χάνει ραγδαία την αγοραστική του αξία. Κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκδώσει περισσότερο χρήμα από το γνωστό δείκτη Μ2 που πρακτικά αντιστοιχεί σε περίπου 20% του ΑΕΠ,δηλ.32-35 δις ευρώ.
 Το μεγάλο πλεονέκτημα του διπλού νομίσματος, είναι η δυνατότητα άμεσης παροχής ρευστότητας στην οικονομία.
 Να σημειώσουμε όμως και την θέση του γ.γ. του ΕΠΑΜ, Δ.Καζάκη, ο οποίος σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί "ευρωλάτρης". Σε άρθρο του για το διπλό νόμισμα, σημείωνε: "Ποιός θα βγει κερδισμένος; Όποιος έχει αποθησαυρίσει ευρώ, καθώς η συναλλακτική του αξία έναντι του δεύτερου νομίσματος θα καλπάζει προς τα πάνω. Χαμένος θα είναι όποιος εξαρτάται από την εργασία του, ή τη σύνταξή του για να επιβιώσει κι έτσι θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνεται στο δεύτερο ευτελές νόμισμα, ή την υποσχετική (σκριπ).
 Το διπλό νόμισμα έχει δοκιμαστεί από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας λόγος για την εισαγωγή του. Να ξεφτιλιστεί κυριολεκτικά η αξία της εργασίας, αλλά και οι αξίες των περιουσιών της πλειοψηφίας προς όφελος όσων έχουν συσσωρεύσει, ή αποθησαυρίσει το "σκληρό" νόμισμα. Όποιος λοιπόν το προτείνει σήμερα ως λύση για την Ελλάδα, είτε το κάνει από εγκληματική άγνοια, είτε επιδιώκει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας στους αφέντες του ευρώ". 
 Με μια Ελλάδα της οποίας το χρέος έχει φτάσει τα 330 δισ. ευρώ μετά από τα "κουρέματα" και μια Ιταλία που χρωστά περί τα 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ (35.000 ευρώ κατά κεφαλήν έναντι 20.000 ευρώ των Ελλήνων πολιτών), την Γαλλία να βιώνει πρακτικά ύφεση και τις Ισπανία, Πορτογαλία στην εντατική εδώ και χρόνια, το "Εuro-2", ίσως δεν είναι και τόσο μακριά...

Σημείωση….  
Οι διαφορετικές δομές, υποδομές, κυκλώματα και υποκυκλώματα, πολιτικοί και νομθέτες όπως και οι αναθυμιάσεις της δικαιοσύνης ανά χώρα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Η πολλαπλότητα δράσεων και προβλημάτων είναι ο λόγος που δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει τα κράτη της ευρωζώνης σε σύγκλιση. Το πιο αστείο είναι να μιλάει κανείς για ενοποίηση της ΕΕ και διατήρηση του ευρώ με τέτοια δεδομένα. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί. Είναι ένα φάρμακο που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε οικονομίες που η διαφορά στην ανταγωνισιτκότητα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για απλά πράγματα που δεν στοχοποιήθηκαν ποτέ, και που δεν έγιναν, δείχνοντας ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μετασχηματισμό της ευρωζώνης. Το υπάρχον δυναμικό στην Ευρωζώνη δεν είναι το πρέπον για να συγκρατήσει τις εξελίξεις.
Διαφορετικές ταχύτητες υπάρχουν μέσα στην ευρωζώνη όπως και διαφορετικές επιταχύνσεις. Μια ακόμη και λεκτική στήριξη ενός μοντέλου πολλών ταχυτήτων στην Ευρωζώνη (κ.Μέρκελ) αναγιγνώσκεται ως ένα σχέδιο προμελετημένης διάσπασης της.


Η επαναφορά του Grexit  και η φημολογία περί επιστροφής στην δραχμή δοκιμάζουν τις εναπομένουσες αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η φυγή των καταθέσεων σημειώνεται και στο νέο χρήμα αυτό δηλαδή που μπήκε στις τράπεζες και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls. 
Το χρήμα που έφυγε από τα στρώματα και μπήκε στις τράπεζες περίπου 4 δισ. από τις αρχές Ιανουαρίου φεύγει και τοποθετείται σε αμοιβαία επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θυμαμαι που το ελεγε, οπως ειναι τα χαρτοσημα τα παραβολα κατι τετοιο ελεγε, να πληρωνομαστε με τετοιες μαλακιες και με αυτα να γινονται οι συναλλαγες ανα μεταξυ μας.
Γουσταρω ενωμενη Ευρωπη, ετσι μας αξιζει το χειροτερο γαμησι που μπορει να υπαρξει.

Ανώνυμος είπε...

Το΄΄πραμα΄΄ο εγγυητηs γαλακτοκομικων και κτηνοτροφικων μεσων σωτηριαs το κομμα τηs κατσικαs!!!ονων ημιονων γομαριων γαιδουριων και αλλων συμπαθητικων τετραποδων...
ο στροs καν του φουρλοποταμου...
Οδοs Υπατιαs πισω απο την Μητροπολη ποια σχολη.........<< μανεκεν >>ειχε την εδρα τηs εκει;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ είσαι ακόμη εκεί; Δεν βλέπεις τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους πολιτικούς; ELEOS. O Καραζαφέρης μπροστά τους είναι παρθένα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καρατζαφερης είναι ο τύπος όπου κοπιάζει να γεμίσει την καρδάρα γάλα, και μετά από την βιασύνη του της δίνει μια κλωτσά, και το χύνει.

Ανώνυμος είπε...

Οχι ρε φουστη μου,ο Γιωργαροs;(τα 2 βιντεο)για τον Λαμπρακη!
Καρατζαφερηs αμφισβητει οτι μιλουσε για πολιτικουs που περασαν απ'το κρεββατι του Λαμπρακη και γινεται ρομπα!
politika-gr.blogspot.gr/2011/06/blog-post_8828.html
Δεν μαs λεs ρε χοντρουλη;Εσυ εισαι....ΛΑΟΣ;Του Κωλου τα.....εννιαμερα εισαι!
ixnos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_24.html
<< Koπηκε >>η Γιουλη Γκατσου απο το΄΄αρτ΄΄;Εθιξε τον φιλαρακο του Καρατζαφερη τον Βενιζελο;Υστερα εσειs μου περιμενετε προκοπη απο τον τιτανοτεραστιο τον Γιωργαρο Α,κι ο εκδοτηs Γιαννηs Γιαννακεναs εχει<< αραιωσει >>εσχατωs απο κει!Παρατηρειστε την ΑΜΗΧΑΝΙΑ του Καρατζαφερη...Δεν αλλαζει αυτοs ο τυποs Αμετανοητοs!Οποιο τον(ξανα)ψηφισετε ειστε πραγματικα λοβοτομημενοι Δυστυχωs....
esxatianasxesi.blogspot.gr/2014/12/art.html
οπωs ελεγε ο Χιοs!
Απιστευτο ξευτιλισμα Καρατζαφερη!
Βαλτο καναλι στον κωλο σου Καρατζαφερη!
Αντε γ@μηθειτε με τον Καρατζαφερη!
οπωs εγραψε και η Ελευθεροτυπια το΄΄πραμα΄΄
..το μαλλι τοχει αβαφτο ο πωλητηs κολλαγονων καλτσον κυλοταs ο κ@λοs του παπαδημου παρ'ολιγον διγαμοs CABINET MAN μουρουνελαιολαδαs σαβανοτσεπηs καμποτινοs ΜΙΖΑΣ-ΝΟΝΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...