Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

Η δίκη του… τάλκ.Η Johnson & Johnson καλείται να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας του ταλκ της. Ειδικότερα, δικαστήριο του Μιζούρι στις ΗΠΑ επιδίκασε αποζημιώσεις 550 εκατ. δολαρίων και ποινικές αποζημιώσεις 4,1 δισ. δολαρίων για την πολύκροτη υπόθεση. Ο φαρμακευτικός κολοσσός, που δήλωσε "βαθιά απογοήτευση" για την απόφαση, βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες από 9.000 αγωγές για το συγκεκριμένο προϊόν, που αποτελεί και μία από τις "ναυαρχίδες" του.
Σημειώνεται ότι από τις 22 γυναίκες που είχαν καταθέσει αγωγή, υποστηρίζοντας ότι νόσησαν αφού χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες το συγκεκριμένο ταλκ, οι έξι έχουν πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι το ταλκ της εταιρείας περιέχει αμίαντο, κάτι που η Johnson & Johnson γνώριζε αλλά σκόπιμα απέφευγε να ενημερώσει το κοινό της.
Οι ενάγουσες εναντίον της Jοhnson & Johnson δεν μήνυσαν μαζικά την εταιρεία αλλά συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες. Κάτι τέτοιο μεγιστοποιεί τις συναισθηματικές συνέπειες των ιστοριών των γυναικών στους ενόρκους, τόνισε ο Λανιέ. «Είναι ευκολότερο να βρεις τη δικαιοσύνη σε μικρές ομάδες. Σε αυτές οι άνθρωποι έχουν ονόματα, ενώ στις μεγάλες ομάδες είναι αριθμοί», επισήμανε ο Λανιέ.
Η πρώτη δίκη του ταλκ έγινε το 2013 στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της Νότιας Ντακότα.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πέρυσι δικαστήριο της Καλιφόρνιας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 417 εκατ. δολαρίων σε γυναίκα που επίσης υποστήριξε ότι ανέπτυξε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου χρησιμοποιώντας επί σειρά ετών το ταλκ της εταιρείας.
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το BBC, το ταλκ είναι μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί συχνά να βρίσκεται κοντά σε αμίαντο. Επισημαίνεται όμως ότι ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '70 και μετά υφίσταται επεξεργασία προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι είναι απαλλαγμένο από αυτόν. Ενώ οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τακτική χρήση του επί δεκαετίες δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Η εταιρεία Johnson & Johnson, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «παραμένει σίγουρη πως τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...