Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Μεταξύ σφύρας και άκμωνος ο Κούλης.



Αυτές τις ώρες γίνεται πράγματι μία μεγάλη προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά δεν νομίζουμε ότι επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα.  
Αντίθετα φαίνεται ότι έχουμε κλιμάκωση. Οι δύο στόλοι είναι απέναντι. Οι διαθέσεις περιγράφονται ως “άγριες”. Ο φόβος για κατά λάθος επεισόδιο τρομάζει το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Και η αλήθεια είναι ότι το πρωί της Τετάρτης είχαμε ένα σοβαρό επεισόδιο, αν και έμεινε κρυφό.
Η αμερικανική κυβέρνηση, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εξήγησε σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα ότι απορρίπτει κάθε πολεμική ενέργεια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ και συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί είπαν στην Άγκυρα ότι ανησυχούν βαθύτατα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησαν να αποφευχθεί πάση θυσία η σύγκρουση, επειδή τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Ζήτησαν ακόμα από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο βοηθός υφυπουργός Μάθιου Πάλμερ ενημέρωσε σχετικά και τις ομογενειακές οργανώσεις.
Φοβάμαι ότι δεν εισακούονται διότι δεν βλέπουμε ακόμα καμία κίνηση αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, αρκετές πληροφορίες που λαμβάνουμε αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πραγματοποιεί πάλι έρευνες εντος της Ελληνικης Α.Ο.Ζ , όσο και αν προσπαθεί η Αθήνα να υποβαθμίσει τη δραστηριότητά του.
Οι Τούρκοι υλοποιούν το εξής σχέδιο: θα συνεχίσουν μέχρι τις 23 Αυγούστου να προκαλούν από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, αλλά στο μεταξύ θα έχουν συλλέξει όσα στοιχεία χρειάζονται.
Η Ελλάδα δέχεται το διάλογο, αλλά όχι υπό εκβιασμό και απειλές. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια; Ο κ. Πομπέο θα επιδιώξει να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Πρέπει… Θα ζητήσει να πάει στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν; Ή το επόμενο βήμα είναι το τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του; Θα το πληροφορηθούμε την Παρασκευή.
Πρόκειται πραγματικά περί μίας πολύ κρίσιμης συνάντησης, διότι ο Δένδιας θα ακούσει την πραγματική θέση της Αμερικής από το στόμα του κ. Πομπέο.
Η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και η Λευκωσία συμπίπτουν στο εξής: Καμία εκ των τριών χωρών δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ιδιαίτερα η Αμερική πιστεύει ότι ο πόλεμος θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατηγικά της συμφέροντα προς όφελος της Ρωσίας.
Βλέπουμε όμως πλέον δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Έστειλε το γεωτρύπανο Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατέβασε καλώδια για να διεξαγάγει έρευνες. Άρα ομιλούμε για τη μεγαλύτερη πρόκληση της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας στην πρόσφατη ιστορία.
Εάν κατέβασε τα καλώδια σημαίνει ότι η Τουρκία μέσω του Oruc Reis προσβάλλει την ελληνική κυριαρχία.
Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη έχει συναντηθεί με τη στρατιωτική ηγεσία, άρα γνωρίζει τις επιλογές που έχει για να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα.
Ο καθένας καταλαβαίνει ποιες είναι αυτές οι επιλογές. Θα επιτρέψει την προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, και θα υπακούσει στα κελεύσματα των Μέρκελ,Τράμπ,Ερντογάν για διάλογο και μοιρασιά ; η θα πει το μολών λαβέ....πράγμα όμως αδιανόητο, για έναν.... Μητσοτάκη.

Αυτήν την στιγμή στο νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτυχθεί πάνω από 20-30 τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια τα οποία βρίσκονται σε πολεμική διάταξη γύρω από το Oruc Reis.


O Δρακουμέλ  πάντως το είχε πει.




Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει ακόμη είναι...η «Ελληνική» Α.Ο.Ζ είναι ταυτόχρονα  και ευρωπαϊκή, η όχι. Γιατί εάν είναι και ευρωπαϊκή δεν είναι στο χέρι μας τι θα γίνει αλλά στης... Μέρκελ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΝΤΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΥΡΙΟΙ . ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ . Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΥΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΩΣΣΙΕΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ . ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΝΤΟΥΜΠΛΆΡΙΣΜΕΝΗ Η ΦΩΝΗ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...