Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Το «Oruc Reis» έφτασε στην περιοχή που θα «λειτουργήσει»



Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται και έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.
Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέδωσαν ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.
Στο μεταξύ, το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών του Cengiz Han και Ataman έχουν χαθεί εδώ και ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των πλοίων.
Ο Τσαβούσογλου είπε σε δημοσιογράφους ο οποίος μίλησε για το Oruc Reis που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
«Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας.»
Δηλαδή υποστηρίζει πως αφού η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έγινε μόνο για ένα τμήμα της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ χωρίς να αναφέρεται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, συνεπώς η ίδια η Αθήνα έχει υποχωρήσει ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις για την επήρεια των ελληνικών νησιών.
«Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή ( με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά.»







H NAVTEX των Τούρκων για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους Oruc Reis σε περιοχή νότια  Καρπάθου , αναγκάζει το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει  επιτέλους έστω για τα μάτια του κόσμου.  Στην πρόσφατη κρίση με τους Τούρκους αυτό δεν είχε κριθεί απαραίτητο, αλλά η νέα κλιμάκωση που επιδιώκει η Άγκυρα είναι μάλλον πολύ πιο σοβαρή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Κούλης θα χορηγήσει στο ΚΥΣΕΑ διόπτρες μακράς εμβέλειας για να παρακολουθούν τις εργασίες των Τούρκων στην υαφαλοτρυπίδα μας απρόσκοπτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...