Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟ ΑΘΩΩΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ



Παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο προκάλεσε το αθωωτικό, για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, πόρισμα της εισαγγελέως Εφετών στην Αθήνα Γεωργίας Τσατάνη.
Χθες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον της εισαγγελέως που εξέδωσε το πόρισμα το οποίο προκάλεσε, πριν από μερικές ημέρες, τους πανηγυρισμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος μάλιστα βιάστηκε να κάνει λόγο για δεδικασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έθετε τέρμα στις ποινικές έρευνες εναντίον του.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή η ανώτατη δικαστική λειτουργός της χώρας, ανέλαβε να διενεργήσει αυτοπροσώπως πειθαρχική έρευνα με αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο η δικογραφία -δηλαδή το σύνολο της μαρτυρίας, η οποία αφορούσε τις έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων προσώπων- περιήλθε στην κατοχή και της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.   
Η εν λόγω εισαγγελέας εξέδωσε πόρισμα μετά την αυτοκαταγγελία του Α. Βγενόπουλου με το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα και ότι η υπόθεση θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο.
Ήταν αναρμόδια
Αντικείμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες η εν λόγω εισαγγελέας ανέλαβε την κατοχή της δικογραφίας η οποία, ως εκ της φύσεως της υπόθεσης, θα έπρεπε να βρίσκεται υπό την ευθύνη είτε της Εισαγγελίας Διαφθοράς είτε της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση τέτοιου είδους υποθέσεων.
 Χωρίς αντίκρισμα
Η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται χθες να προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δηλώνοντας μάλιστα ότι η διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της πανηγυρικής απόφασης του Α. Βγενόπουλου, από πλευράς Κύπρου ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση, ενώ αμέσως υπήρξαν έντονα διαβήματα και παραστάσεις τόσο σε επίπεδο Νομικής Υπηρεσίας όσο και σε επίπεδο υπουργείου Δικαιοσύνης.
 Ενήμερη η Εισαγγελία
Η χθεσινή εξέλιξη αφήνει πλήρως ικανοποιημένη τόσο τη Γενική Εισαγγελία όσο και την ανακριτική ομάδα, αφού όπως όλα δείχνουν ένα πόρισμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ίσως εμπόδιο σε ένα ενδεχόμενο αίτημα σύλληψης ή έκδοσης του Α. Βγενόπουλου στο μέλλον φαίνεται πως φεύγει από τη μέση.
 Εφεσίβαλε το «πάγωμα»
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, πληροφορίες από νομικούς κύκλους -οι οποίοι είχαν ανάμειξη στην έκδοση της πρόσφατης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κατέστη δυνατή η εγγραφή, στην Αθήνα, της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Α. Βγενόπουλου και συνεργατών του- αναφέρουν ότι η απόφαση είναι εκτελεστή και στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το τι ανακοίνωσε ο Α. Βγενόπουλος, η απόφαση έχει ισχύ στην επικράτεια της Ελλάδας γι’ αυτό και ο Α. Βγενόπουλος προχώρησε σε άσκηση έφεσης ευελπιστώντας σε ανατροπή της.
 Διά δικηγόρου
Ο δικηγόρος του Α. Βγενόπουλου Μ. Δημητρακόπουλος σχολιάζοντας την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε κατά της κ. Τσατάνη παραδέχεται πως είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο. Θέτει όμως δύο ενστάσεις που δεν αφορούν την ουσία. Η πρώτη είναι ότι η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της και το δεύτερο ότι δεν έχει επαναληφθεί -νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επαναξιολογείται χωρίς να έχουν υπάρξει νεότερα άγνωστα στοιχεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...