Χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όγκος που, σύμφωνα με εφοριακούς, δεν έχει προηγούμενο. Η φορολογική εγκατάλειψη της χώρας αποτελεί την έσχατη λύση που επιλέγουν πολλοί πολίτες της χώρας στο πλαίσιο της φοροασφαλιστικής καταιγίδας που θυμίζει ...πόλεμο!
Εκτός από την αλλαγή φορολογικής έδρας, εταιρικά σχήματα στα οποία μεταφέρονται περιουσιακά στοιχεία, εικονικά διαζύγια για φορολογικούς λόγους, αναζήτηση έμμεσων τρόπων αμοιβής, δημιουργία Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό των επίσημων συναλλαγών περιλαμβάνονται στις λύσεις που προσφέρονται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ως «καταφύγια» στο ασφαλιστικό «τσουνάμι» που ισχύει από 1.1.2017.
Επιπλέον, πολλοί διακόπτουν δραστηριότητες, κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα να διατηρούν εργασίες από τις οποίες ποσοστό 60% καταλήγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο κράτος.
Το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών έχει οδηγήσει σε απόγνωση εταιρείες και ελεύθερούς επαγγελματίες. Θυγατρική τράπεζας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αγορών έχει ειδοποιήσει από το τέλος του 2016 ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, μόνον αν διαθέτουν ΙΚΕ. Ο λόγος; Το 20%, τμήμα της ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει υποχρεωτικά να το καλύπτει ο εργοδότης για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν έναν ή μέχρι δύο εργοδότες.
Δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει σοβαρή υπόσταση, η οποία δεν έχει δημιουργήσει βάσεις εκτός Ελλάδος. Όχι μόνο για φορολογικούς λόγους, αλλά και για να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες κρίσεις, όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 με το πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι ο βασικός λόγος που οι επιχειρήσεις δεν κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2015 και οι επιπτώσεις των capital controls αποδείχθηκαν ηπιότερες ήταν ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είχε προετοιμαστεί για το κακό ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργώντας θυγατρικές και μεταφέροντας εμπορικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Βουλγαρία και Ρουμανία αποτελούν αξιόπιστα καταφύγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, όταν η χώρα μας φλέρταρε με τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη και οι καταθέσεις σημείωσαν νέα βουτιά 23%, στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%. Στο διάστημα 2008 - Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στο μισό (-46,1%), ενώ στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 74,2% και στη Ρουμανία +50,5%.
Kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου