Βάλτα
στο στρώμα για να έχεις αύριο…. συνάλλαγμα.
Μείωση των
τραπεζικών καταθέσεων παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, αναχαιτίζοντας πρώτη φορά,
έπειτα από αρκετούς μήνες, την μαϊμού ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το 2016.
Όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016 και οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφουν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου
Να σημειωθεί ότι στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ.
Η αιτία είναι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της υποθεσης δραχμή, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών. Η ανησυχία των καταθετών συνδέεται ευθέως και με τον φόβο ενός bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου. Η δημιουργία τέτοιου κλίματος απειλεί τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το φυσικό χρήμα που είναι σε κυκλοφορία μειώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 5,1 δισ. ευρώ και από τα 48,3 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 43,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα που αποσύρθηκαν διοχετεύθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πληρωμή φόρων και ένα άλλο μέρος κατευθύνθηκε στην κατανάλωση.
Αντί να υπάρχει μια συζήτηση για σοβαρά θέματα π.χ. α) προετοιμασία για χρεοκοπία έστω και αν δεν “γίνει” β) προετοιμασία για επιστροφή στη δραχμή έστω και αν δεν “γίνει”, με διαρροές Βαρουφάκη η βρωμοκυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολιτική. Ο δε Στουρναρας μέσω της άρσης των capital controls προωθεί. έξοδο καταθέσεων για τους ευνοημένους της υπόθεσης που λέγεται “χρεοκοπία” και “έξοδος από το ευρώ”.
Το νόμισμα είναι μια μονάδα συναλλαγής που αν το κάθε κράτος τη διαχειρίζεται μόνο του μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Το ευρώ δυστυχώς δεν το διαχειρίζονται όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και με τρόπο που να εκπροσωπεί τις οικονομικές ανάγκες όλων. Οι πλειοψηφικές αποφάσεις στην ΕΚΤ είναι πάντα κατά των μικρών κρατών της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά δεν ωφέλησε τα μικρά κράτη όπως την Ελλάδα, των οποίων τα οφέλη της μικρής παραγωγής της και των ελάχιστων εξαγωγών της μηδενίστηκαν και υπεκατεστάθηκαν από δάνεια σε ευρώ και άλλα νομίσματα για να υπάρχει βιωσιμότητα της κοινωνίας μέχρι την επόμενη κακή απόφαση, γιατί στην Ελλάδα μόνο κακές και υπέρ ολίγων αποφάσεις εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα το ευρώ να συγκεντρωθεί σε μικρότερο αριθμό ανθρώπων όχι απαραίτητα των ικανοτέρων αλλά των πλέον δικτυωμένων, παράγοντας διαφθορά και διαπλοκή.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι κάτι εύκολο αλλά προετοιμασία πρέπει να υπάρχει για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η αναμενομενη διάλυση του ευρώ.
Σταδιακή απελευθέρωση των capital controls
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου