Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Κύπρος 44 χρόνια από το πραξικόπημα .




Σαν σήμερα 15 Ιουλίου 1974. Η μεγάλη προδοcia.
Από τις 8 το πρωί, άρματα της Ε.Φ. από το στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς και από το στρατόπεδο του «Λοχαγού Καποτά» στην Παλουριώτισσα βγήκαν στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό για να εξουδετερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις του Μακαρίου.
Παράλληλα, 300 άνδρες των στρατιωτικών σωμάτων και καταδρομείς της 31ης  και 33ης Μονάδας Καταδρομών επιτέθηκαν με όπλα κατά του Μακαρίου και της φρουράς του. Παράλληλα, κατά του Μακαρίου επιτέθηκαν 2 Τάγματα Πεζικού από την Κερύνεια και 2 Λόχοι της ΕΛΔΥΚ.
Ηγετικές μορφές στο Πραξικόπημα και στις πρώτες επιθέσεις κατά του Προεδρικού ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Λαμπρινός  και ο Επίλαρχος Κορκοντζέλος των Τεθωρακισμένων αλλά και ο Ταγματάρχης Δαμασκηνός των Καταδρομέων.  
Υπεύθυνος για την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο έχων την Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κομπόκης, ενώ επικεφαλής των εισβολέων καταδρομέων της Μοίρας Καταδρομών ήταν ο διοικητής της ταγματάρχης Ναπολέων Δαμασκηνός, και των αρμάτων ο επίλαρχος Κορκόντζελος.

 

Το προδοτικό πραξικόπημα, η "εισβολή" της Ελλάδας και το κάλεσμα των εγγυητριών δυνάμεων...

 

Τι ΔΕΝ σου έμαθαν για την ιστορία της Κύπρου




15 Ιούλη 1965: να μην ξεχνάμε την αποσταCia, τους αποστάτες και τον εφιάλτη της δημοκρατίας.

 15 Ιουλίου 1974: η πρώτη μέρα ενός ακόμη εγκλήματος των ΗΠΑ με εκτελεστές τη χούντα της Αθήνας.



“Ο Μακάριος είναι νεκρός”: Το πραξικόπημα άνοιξε στην Τουρκία την πόρτα της Κύπρου…

 

44 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο - 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν (φωτο & βίντεο)

 

- Ο Γλεντζές, υπολοχαγός της 31 ΜΚ το 1974, ήταν "προδότης" όταν έκανε την επίθεση στο Προεδρικό στις 15/7/74, αλλά ήταν και Ήρωας το βράδυ της 20 προς 21/7/74 όταν "πατούσε" το Κοτζάκαγια στον Άγιο Ιλαρίωνα και στις 17/8/74 όταν οι άντρες του αμύνθηκαν με αυτοθυσία στο Πυρόϊ ! ! !

- Το ίδιο "προδότης" και ο Κατσάνης Τχης Διοικητής της 33 ΜΚ το 1974 που ενώ έλαβε μέρος στο Πραξικόπημα μετά απο ληφθείσα διαταγή ανωτέρων του την 15/7/74, αλλά ήρωας όταν έδωσε την ζωή του στον Αγιο Ιλαρίωνα την νύχτα 20/21-7-74 !

- Και ο Λοχαγός Κατούντας της 33 ΜΚ "προδόταρος" γιατί και αυτός διαταχθείς έλαβε μέρος στο Πραξικόπημα της 15/7/74 αλλά και "Λεωνίδας της Κερύνειας" επειδή έδωσε την ζωή του μαχόμενος στον Αττίλα 1.

- Τέλος ο Τσομάκης υποπλοίαρχος ΝΔ Κερύνειας το 1974, ήταν "προδότης" όταν συνελάμβανε Μακαριακούς και τους φυλάκιζε στο Κάστρο της Κερύνειας την 15/7/74, αλλά και Ήρωας το χάραμα της 20/7/74 όταν ορμούσε με την τορπιλάκατό του Τ3 κατά του τουρκικού αποβατικού στόλου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ! ! !

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

It is perfect time to make some plans for the future and it is
time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.
I desire to read more things about it!

Feel free to surf to my website :: locuri de munca uk spalatorie

Ανώνυμος είπε...

I do not even know how I ended up here, but I thought this
post was good. I do not know who you are but certainly you're going to a
famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


Feel free to surf to my homepage chirii in uk studio flat

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ ότι έπεσε πολύ μεγάλη αμνησία. Ελάχιστες οι αναφορές το μεγάλο γεγονός του πραξικοπήματος που έφερε και την διχοτόμηση στην Κύπρο. Μήπως πήραν πάλι τα ινία οι χουντικοί; Λέω εγώ τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον έτσι είναι , γιατί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς είχαν κάνει προσφυγή για επετηρίδα και μισθολογικό. Δεν μάθαμε εάν «δικαιώθηκαν» Άσε που έκαναν πρόσφατα μάλιστα και ομιλίες στο πολεμικό μουσείο, για να εξηγήσουν τις μετέπειτα «ανδραγαθίες» τους. Βλέπε Ναπολέων Δαμασκηνός. Αυτή είναι η Ελλάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...