Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ισως να υπάρξουν καλά νέα.


Ένα παλιό εμβόλιο κατά της φυματίωσης, που χορηγείτο υποχρεωτικά μέχρι το 2016 σε μαθητές της Α΄Δημοτικού στη χώρα μας, ίσως μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό.

Tην ώρα που διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου ανά την υφήλιο για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 και στο χορό μπαίνουν η μία μετά την άλλη μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες , ειδικοί σε τέσσερις χώρες - ανάμεσά τους και στην Ελλάδα - ερευνούν αν το εμβόλιο BCG (κατά του βάκιλλου Calmette-Guérin) μπορεί να προστατέψει εκατομμύρια άτομα από τον λίαν μεταδοτικό κορωνοϊό, που προκαλεί την Covid-19. Αν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία τότε το BCG θα παρέχει μια φτηνή μέθοδο αναζωογόνησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και ικανό να ανιχνεύει και να καταστρέφει τον κορωνοϊό, προτού προκαλέσει τεράστια ζημιά στον οργανισμό.
Στις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 οι επιστήμονες εστιάζουν κυρίως σε πολύ στοχευμένα φάρμακα – επί παραδείγματι ορισμένα πειραματικά εμβόλια κατασκευάζονται με μικρά τεμάχια του γενετικού υλικού του κορωνοϊού. Η ιδέα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει το υλικό αυτό και στέλνει αντισώματα να του επιτεθούν, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ο οργανισμός εκτεθεί στον πραγματικό ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι έτοιμο. Έτσι λειτουργούν τα περισσότερα εμβόλια.
Πώς λειτουργεί το αντιφυματικό εμβόλιο BCG
Όμως το BCG πιστεύεται ότι λειτουργεί διαφορετικά. Αντί να στοχεύει ειδικά τον ιό, θα αναζωογονήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να ενισχύσει την ικανότητά του να ανιχνεύει και να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το εμβόλιο BCG παρέχει προστασία για έως και έξι δεκαετίες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια αν οι ενήλικες, που είχαν εμβολιαστεί στην παιδική τους ηλικία, προστατεύονται από τον κορωνοϊό ελλείψει αποδείξεων. Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν ότι το BCG μπορεί να είναι αποτελεσματικά και κατά άλλων μολυσματικών νόσων πέραν της φυματίωσης.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The BMJ, ανέφερε ότι τα μωρά που εμβολιάστηκαν με BCG είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια το πρώτο έτος ζωής τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Επιστήμονες θεωρούν ότι ο λόγος που το BCG λειτουργεί ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επειδή είναι ένα «ζωντανό» εμβόλιο, δηλαδή κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη εκδοχή του οργανισμού που προκαλεί τη φυματίωση. Τα περισσότερα σύγχρονα εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένα τμήματα του ιού ή του βακτηρίου, που στοχοποιούν και έτσι δεν ενισχύουν με τον ίδιο τρόπο ολόκληρο το ανοσοποιητικού σύστημα.
Kλινικές δοκιμές σε Ελλάδα, Ολλανδία, Βρετανία και Αυστραλία
Οι ερευνητές άρχισαν να στρατολογούν εθελοντές για την κλινική δοκιμή του BCG κατά του νέου κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Radboud της Ολλανδίας και σκοπεύουν να εμβολιάσουν 1.000 εργαζόμενους Υγείας, που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης, με το αντιφυματικό εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για να διαπιστώσουν αν τα ποσοστά μολύνσεων είναι χαμηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το BCG.
Ανάλογες δοκιμές σχεδιάζει και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Έξετερ στη Βρετανία. Θεωρητικά το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο εντός μηνών για το κοινό, εφόσον οι δοκιμές δείξουν ότι έχει ισχυρά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πειραματικής Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, Πίτερ Όπενσο, το εμβόλιο BCG μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή φαίνεται ότι πυροδοτεί αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «εκπαιδευμένη ανοσία», όπου ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης. «Το επίπεδο επιφυλακής παραμένει υψηλό επί εβδομάδες ή μήνες μετά τον εμβολιασμό», λέει. «Κι αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες να μολυνθεί κανείς από μολυσματικές ασθένειες κατά την περίοδο αυτή, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιθανότερο να αντιδράσει πολύ γρήγορα μόλις εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα».





Η σοβαρότητα του αντίκτυπου του COVID-19 μπορεί να συνδεθεί με τις εθνικές πολιτικές για τον εμβολιασμό κατά της παιδικής ηλικίας BCG, η οποία πρόκειται ακόμη να δημοσιευθεί από τις Πολιτείες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (NYIT), αναφέροντας τα παραδείγματα της Ιταλίας και των ΗΠΑ
Διαπιστώνουν ότι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού με BCG, όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πληγεί πιο σοβαρά σε σύγκριση με χώρες με καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές BCG, ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Gonzalo Otazu, βιοϊατρικών επιστημών στη NYIT.


Το Ιράν, για παράδειγμα, που έχει μια τρέχουσα πολιτική εμβολιασμού κατά του BCG που ξεκίνησε μόλις το 1984, έχει αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας με 19,7 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ανέφεραν.

Αντίθετα, η Ιαπωνία, η οποία ξεκίνησε την παγκόσμια πολιτική BCG το 1947, έχει περίπου 100 φορές λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους, με 0,28 θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Βραζιλία, η οποία ξεκίνησε τον καθολικό εμβολιασμό το 1920, έχει ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από 0,0573 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Καθώς οι περιπτώσεις φυματίωσης μειώθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα, αρκετές χώρες με υψηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη ακύρωσαν από το 1963 έως το 2010 τις οικουμενικές πολιτικές για το BCG.


Οι Η.Π.Α. ανέφεραν σχεδόν 190.000 περιπτώσεις με περισσότερους από 4.000 θανάτους, η Ιταλία έχει 105.000 περιπτώσεις και πάνω από 12.000 θανάτους. Οι Κάτω Χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 12.000 κρούσματα της νόσου και πάνω από 1.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας συνδυασμός μειωμένης νοσηρότητας και θνησιμότητας θα μπορούσε να κάνει τον εμβολιασμό BCG να αλλάξει το παιχνίδι στον αγώνα κατά του COVID-19.

Το εμβόλιο BCG αποτελεί μέρος του παγκόσμιου προγράμματος ανοσοποίησης της Ινδίας και χορηγείται σε εκατομμύρια παιδιά κατά τη γέννηση ή αμέσως μετά.

Η Ινδία, με την υψηλότερη επιβάρυνση της φυματίωσης στον κόσμο, εισήγαγε την BCG μαζική ανοσοποίηση το 1948.
 

 Ινδία 1,3 δισ.
Confirmed: 2.032
Deaths: 58
Recovered: 148
Active: 1.826

Συσχέτιση με την πανώλη χοίρων που χτυπάει τον πλανήτη και την αποτέφρωσή τους που συνέβη σε Wuhan και βόρεια Ιταλία. Ο ιός είναι απλά passenger virus.

Συνεχής κάλυψη περί της απάτης της πανδημίας εδώ 


 





4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για αυτό έκλεισαν πρώτα τα σχολεία με τα εμβολιασμένα παιδιά και είπαν να μην έρχονται σε επαφή με τους ανεμβολίαστους παππούδες; η λογική λέει ότι τα παιδιά φορείς αλλά όχι βαριά νοσούντα, θα μετέφεραν τον ιο στους γέρους. Οπότε τα γνωρίζουν αλλά δεν τα λένε.

Ανώνυμος είπε...

Στους 52 ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα. Κοντεύουμε να φτάσουν τον αριθμό της Ινδίας που είναι 58.

Ανώνυμος είπε...

Για τον πρωτο σχολιαστη, εχει λογικη το επιχειρημα σου και ειναι κατι που δεν εχει ξανα ακουστει. βεβαια αν το πεις παραεξω την γνωριζεις την απαντηση τους. ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Απροστάτευτες ηλικίες εάν ισχύουν όσα αναγράφονται οι πάνω κάτω των πενήντα διότι το 67-74 διεκόπη ο μαζικός εμβολιασμός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...