Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Θα μείνουμε με τα …αγγούρια στο χέρι.



Την έντονη ανησυχία της για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, εξέφρασε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Ο ΠΣΕ επισήμανε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ρωσία ήδη αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από την Πολωνία, προειδοποιώντας ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν επιβολή εμπάργκο και προς τη χώρα μας θα επιδεινώσει περαιτέρω τη φετινή πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Το σενάριο για το εμπάργκο στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά, ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, που ανήκει στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ.
Γεγονός είναι ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ. Η Ρωσία βρίσκεται στην 20η θέση των χωρών προορισμού των εξαγωγών μας απορροφώντας το 1,3%, ενώ αποτελεί και έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα αγροτικά προϊόντα.


Ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ελληνικές εξαγωγές η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας οι Έλληνες εξαγωγείς απέστειλαν επιστολή τους προς το Μ.Μπαρόζο, για να λάβουν την εξής ανεκδιήγητη απάντηση:

"Να στραφείτε στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία". Φυσικά εάν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά θα προκαλούσε τον γέλωτα μια τέτοια απάντηση, οι εν λόγω χώρες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ "ΜΑΝΤΙΛΙ" ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΝ, πόσο μάλλον να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες φρούτων που καταναλώνει η ρωσική αγορά. Πρόκειται για μια άκρως κοροϊδευτική απάντηση, αλλά έτσι γίνεται, τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα. Το δε μέγεθος της ρωσικής αγοράς είναι τριπλάσιο των τριών χωρών μαζί ακόμα και εάν διέθεταν οικονομικές δυνατότητες.

Αδιαφορούν δηλαδή στις Βρυξέλες παντελώς εάν προσβάλλουν την νοημοσύνη πολιτών της ΕΕ με τέτοιες απαντήσεις, τόσο δυνατοί νιώθουν.

 

Πιθανό γενικό εμπάργκο της Ρωσίας σε προϊόντα από την Ε.Ε.


Για τους ρώσους τουρίστες δεν το συζητάμε γιατί οι φορτωμένοι έχουν φύγει από πέρσι. Κάτι από τα …ΚΑΠΗ έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...