Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Θα τους κάτσουν ένα τεμαχισμό, να …γλύφουν τα δάχτυλα τους.



Όλοι οι Γάλλοι πολίτες είναι πλέον δωρητές οργάνων, εκτός κι αν επιλέξουν ρητά να εξαιρεθούν, βάσει μιας σημαντικής αλλαγής στο σχετικό νόμο για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζει την πολιτική της δωρεάς οργάνων της Γαλλίας με αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Αυστρία, όπου ισχύει η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση», δηλαδή ο κάθε πολίτης θεωρείται δωρητής όταν πεθάνει, εκτός κι αν όσο βρισκόταν εν ζωή είχε δηλώσει ρητά το αντίθετο.

Σύμφωνα με την Independent, οι Γάλλοι πολίτες, προκειμένου να μη γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών, χρειάζεται να εγγραφούν σε ένα νέο εθνικό σύστημα άρνησης, το οποίο οι γιατροί θα ελέγχουν σε περίπτωση θανάτου πριν προβούν σε οποιαδήποτε αφαίρεση. Βάσει δημοσιεύματος της Guardian, 150.000 Γάλλοι έχουν ήδη κάνει δήλωση άρνησης.

Αν κάποιος αδυνατεί να κάνει την online εγγραφή, η άρνηση μπορεί να γίνει και εγγράφως ή μέσω προφορικής μαρτυρίας σε κάποιον συγγενή, ο οποίος οφείλει να επιβεβαιώσει στην ιατρική ομάδα τη δήλωση άρνησης του θανόντος και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε.

Στη περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ορίζεται ότι: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του, σύμφωνα με την παράγραφο 3 [του άρθρου 9 του ν. 3984/2011] και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Το ελληνικό νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει την εφαρμογή της «εικαζόμενης συναίνεσης» με τη μορφή που ισχύει σε άλλα κράτη, καθώς σε αυτή έχει προσθέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συναίνεση της οικογένειας του εκλιπόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...