Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου για το Αιγαίο



Προσφωνώντας τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα αμοιβαία δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα και των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου». Το Αιγαίο, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, «θα πρέπει να είναι μία θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». «Πιστεύουμε», τόνισε ο κ. Γκιουλ «ότι ο μηχανισμός του «Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας» που δημιουργήσαμε αυτή τη χρονιά με την Ελλάδα έστρωσε τον δρόμο για μια δομημένη και θεσμική φάση των σχέσεών μας, οδηγώντας μας έτσι σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα, και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη νότια Τουρκία στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαϊκός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο, πολύ ενωρίτερα από τις 20 Αυγούστου για την οποία μίλαγε η τουρκική ΝΟΤΑΜ την διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε μία ανάλογη κίνηση είχε προβεί το «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι κ. Παπανδρέου και Γκιουλ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι «διερευνητικές επαφές προχωρούν ικανοποιητικά» και ότι οι ίδιοι ενθαρρύνουν τη συνέχιση αυτής της πορείας. Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», αλλά ούτε έχει αποδεχθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει τα δικαιώματά της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα που δεν θα συνεπάγεται εγκατάλειψη η αδρανοποίηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ,για ποιο λόγο υπάρχει «ικανοποιητική πορεία των διερευνητικών επαφών». Το κλειδί βρίσκετε στον τρόπο που λειτούργησε το σύστημα των υπουργικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα . Ο κ. Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα και πάλι στις 22 Οκτωβρίου, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιήσει την ανταποδοτική επίσκεψη στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.

Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος-Αυγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαϊκοί όμιλοι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η κίνηση αυτή της TPAO εξηγεί και την πορεία του «Πίρι Ρέϊς» τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο:

Στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ, η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου ... διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσογείο. Η ερευνα του «Πϊρι Ρέϊς» τελικά αποσκοπούσε σε αυτό ακριβώς: Να χαρτογραφήσει τον βυθό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον διαγωνισμό της ΤΡΑΟ. Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ μη παρεμπόδιση του "Πϊρι Ρέϊς"¨ από ελληνικής πλευράς αποδεικνύεται ότι έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα: Εκλήφθηκε διεθνώς ως μήνυμα διάθεσης συνδιαλλαγής της ελληνικής πλευράς ή αδιαφορίας της για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. από τις ξένες εταιρείες. Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι να «παραχωρήσει» άδειας για έρευνες σε αυτές τις περιοχές, και η ελληνική πλευρά θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Δηλαδή θα έχουμε δημιουργία τετελεσμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...