Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Financial Times γράφουν την σκληρή πραγματικότητα για την Ελλάδα.


Σκληρό δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να δανειστεί με το υπάρχον spread και η εκτίμηση κινδύνου είναι στα ύψη, μόλις διακοπεί η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης, και κάνει αναφορά στις 4 πτωχεύσεις και υποτιμήσεις νομίσματος της Ελλάδας

Κατά τους Financial Times που επικαλούνται τα στοιχεία του αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους. Απλά ΘΑ χρεοκοπήσει σίγουρα με πιθανότητα 90% μέσα στην επόμενη 10ετία.

Το δημοσίευμα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας αναφέρει ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αποδόσεις ομολόγων που ξεπερνούν το 10% έτσι είναι σίγουρο, πως μία χώρα που συντηρείται από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της Ευρώπης και του ΔΝΤ, μετά το 2013 απλώς δεν θα μπορέσει να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Οι F.T. αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και προσπαθεί να πείσει τους εταίρους, αλλά και τους υποψήφιους επενδυτές, ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα συμπαρέσυραν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και τέλος την ίδια την Ευρωζώνη σε κατάρρευση.

Ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει, εάν η Ιρλανδία για παράδειγμα, δεν έχανε από μόνη της την αξιοπιστίας της, με τους επενδυτές να ζητούν τώρα μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που ίσχυαν πριν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει λόγο για το ζήτημα των κρατικών ομολόγων και κατά πόσο αποτελούν ασφαλή επένδυση, επικαλούμενη το γεγονός ότι ναι μεν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα κράτος δεν έχει χρεοκοπήσει, ωστόσο αναφέρει το παράδειγμα της Ισπανίας που χρεοκόπησε 87 φορές τον 19ο αιώνα και την Ελλάδα που χρεοκόπησε τουλάχιστον 4 φορές στο παρελθόν.

Επομένως -κατά τον συντάκτη του άρθρου- ακόμη και το περίφημο stress test των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μοιάζουν να μην έχουν κανένα νόημα, καθώς μετρήθηκε μόνον η αντοχή τους στα ομόλογα που διαθέτουν. Κι αυτό με τη λογική ότι τα κρατικά ομόλογα είναι τα πλέον ασφαλή και οι τράπεζες μπορούν να έχουν όση πιστωτική επέκταση επιθυμούν.

Εδώ ο συντάκτης του άρθρου, υπενθυμίζει τα παραπάνω, περί ανοικτής χρεοκοπίας, αλλά και τις υποτιμήσεις νομίσματος και του πληθωρισμού, που αποτελεί την άλλη όψη της αναδιάρθρωσης χρέους.

Και είναι ακριβώς αυτό που έχει στρέψει την έντονη επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ευρωζώνη - κατά την εφημερίδα- ότι δηλαδή από τη μία πλευρά, κανένα κράτος δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, ούτε να κάνει υποτίμηση, για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Καθώς και ότι η ασφάλεια αποτιμάται πολύ γενικά, για παράδειγμα με βάση τη σταθερότητα της Γερμανίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η περίπτωση των PIGS.

Προς το παρόν αναφέρουν οι FT, οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης επιλέγουν από το να πλήξουν τους πιστωτές τους, να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις δημόσιες δαπάνες, ειδικά στις συντάξεις. Αλλά σύμφωνα με αναλυτή της Citigroup (σ.σ.που έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) αυτό μπορεί να λειτουργήσει όσο το πολιτικό κόστος από τις περικοπές, είναι μικρότερο από αυτό μίας αναδιάρθρωσης χρέους.

Τέλος, εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν θα έρθει πριν το 2013, μέχρι δηλαδή να λήξει η χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ωστόσο μετά, η πιθανότητα φαντάζει ελκυστική.

Και τότε, σύμφωνα με τους F.T. οι αγορές θα είναι πολύ σκληρές με την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...