Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μετά από αυτά περίμενε ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ να τον.. αφήσουν να κυβερνήσει;



Σε μία αποκαλυπτική αναδρομή των όσων είχαν διαμειφθεί κατά τη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο προέβη στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, σε κατ’ ιδίαν, χαλαρή συζήτηση, η οποία περιεστράφη γύρω από «ιστορικού» χαρακτήρα διαπιστώσεις σχετικά με τη στάση που τήρησε ο Κώστας Καραμανλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η εκ των υστέρων διερεύνηση αιτίων για την εξήγηση γεγονότων όπως μία εκλογική ήττα, η κατάρρευση μίας κυβέρνησης ή μία μείζονα πολιτική κρίση, επιδιώκεται να φωτιστούν με συγκεκριμένο τρόπο όχι μόνο τα όσα έγιναν, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αρκετό καιρό μετά.

Ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κώστα Καραμανλή ήταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Στο ζήτημα των αγωγών η αμερικανική δυσφορία ήταν σαφής με «υπόδειξη» προς την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να αυτονομείται στο ενεργειακό παιχνίδι, αγνοώντας τις «συμμαχίες» της και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές. Η αμερικανική ενόχληση εκδηλώθηκε και για τα εξοπλιστικά, με σχόλια για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, και συγκεκριμένα για τα 415 ρωσικά τεθωρακισμένα οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου ΒΜΡ-3 που είχε παραγγείλει ο Ελληνικός Στρατός και για τη συμφωνία κατασκευής δομικών τμημάτων του επιβατικού αεροσκάφους Sukhoi 100 από την ΕΑΒ η οποία συζητείτο τότε. Οι επανειλημμένες αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν σε στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Έμμεσες αναφορές από πλευράς Αμερικανών, υπήρξαν και για την επιδιωχθείσα, την ίδια εποχή, αναβάθμιση σε στρατηγικό επίπεδο της σχέσης με τη Γαλλία, προσπάθεια η οποία είχε αντιστοίχιση και στον τομέα των εξοπλισμών με τον προγραμματισμό για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, κάτι που επίσης δεν είχε μείνει ασχολίαστο από αμερικανικής πλευράς. Η προσέγγιση με την Κίνα και η συμφωνία για την αγορά του ΟΛΠ από την Cosco, είχε επίσης προκαλέσει το όχι ευχάριστο «ενδιαφέρον» των Αμερικανών οι οποίοι πρότειναν στον Κώστα Καραμανλή να δημιουργηθούν μεικτά σινο-αμερικανικά επιχειρηματικά σχήματα για την εκμετάλλευση των ελληνικών λιμανιών και να μην δοθούν όλα μόνο στους Κινέζους.

Αμερικανική ενόχληση για όλα

Αμερικανικά «παράπονα» υπήρχαν και για τους περιορισμούς στη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, για την έξοδο Ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ, και τη συμμετοχή τους σε μάχιμες αποστολές.

Η «επισήμανση» του Αμερικανού προέδρου ότι τα ελληνικά «μηνύματα» σε διάφορα διπλωματικά ζητήματα για τα οποία η Ουάσιγκτον ήθελε να έχει σαφή εικόνα, π.χ., το Σκοπιανό, δεν ήταν «καθαρά» και πολλές φορές υπήρχε σύγχυση για το τι συζητά και τι όχι, τι δέχεται και τι απορρίπτει η Αθήνα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργείται πρόβλημα στις σχέσεις των Αμερικανών με τρίτους, στους οποίους ορισμένες φορές έδιναν διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν επαληθεύονταν.

Οι Αμερικανοί, γνωρίζοντας επίσης το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, πρότειναν στον Έλληνα πρωθυπουργό να αναζητήσει λύση δανεισμού μέσω συγκεκριμένων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, εμμέσως φέρεται να διευκρίνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμούσε θα μπορούσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, άμεσα, να διευκολύνει πολιτικά την προσπάθεια για να αποφύγει η Ελλάδα το επερχόμενο αδιέξοδο.

Την εμφανή δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τα ελληνικά ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα, καθώς και για το βάρος προς την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού που έριχνε η Αθήνα, με προεξάρχουσα τη σχέση με τη Γαλλία του Σαρκοζί. Ο Καραμανλής φέρεται να αντέτεινε ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά είναι και ανεξάρτητο κράτος που διατηρεί την ευχέρεια επιλογών, ενώ επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις ανέμενε μία πιο «συμμαχική» στάση από την αμερικανική διπλωματία σε θέματα όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ζήτησε, δε, από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα επισκεπτόταν την Τουρκία αμέσως μετά, να θέσει στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και της εν γένει επιθετικής συμπεριφοράς της.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας, πολλές φορές κρύβονται μικρές ή μεγάλες αλήθειες. Ο «ξένος δάκτυλος» κάνει πάντα τη δουλειά του, οι άνθρωποί του, οι «παπαγάλοι» του, οι διαφημιστές του, τα payroll του είναι συνήθως γνωστοί και «σεσημασμένοι». Είμαστε μικρή κοινωνία. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...