Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι εφοπλιστές πρώτοι, ενεργοποίησαν την ….ΤουρκΕλλάδα.



Η Τουρκία είναι μια από τις κυριότερες χώρες που πρωτοστατούν στη λαθρεμπορία καυσίμων. Στην περίπτωση της  οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τις γειτονικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες και μεγάλο μέρος του παραχθέντος πετρελαίου εισέρχεται με παράνομο τρόπο στην Τουρκία από όπου παράνομα εξάγεται σε διάφορες «κατευθύνσεις».
Όπως αποκαλύπτεται, κάθε χρόνο εισέρχονται στην Τουρκία 2,7 εκατομμύρια τόνοι καυσίμων μεγάλο μέρος των οποίων διακινείται παράνομα από κυκλώματα λαθρεμπορίας.
Το μεγαλύτερο κέντρο λαθρεμπορίας καύσιμων στην Τουρκία είναι η γειτονική της Συρίας περιοχή του Hatay, με το λιμάνι του İskenderum, δηλαδή της Αλεξανδρέττας, η οποία θεωρείται εξαγωγική έδρα παράνομης διακίνησης καυσίμων στην Μεσόγειο.
Μόνο το 2015 από το λαθρεμπόριο καυσίμων από Συρία και Ιράκ μέσω του Hatay υπολογίζεται ότι κερδήθηκαν 40 εκατομμύρια δολάρια.
Οι πήγες των καυσίμων είναι η Συρία και το βόρειο Ιράκ, όπου το καθεστώς του Κούρδου Μπαρζανί συνεργάζεται με την Τουρκία στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Όπως σημειώνεται η μεγάλη έκρηξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων άρχισε μετά το 2011, όταν άρχισε ο συριακός εσωτερικός πόλεμος και η εμφάνιση των Τζιχαντιστών που επί μεγάλο διάστημα συνεργάστηκαν με την Τουρκιά στο λαθρεμπορία καυσίμων.
Το θέμα είναι τεράστιο και έχει και μια άλλη διάσταση που αφορά και την ελληνική πλευρά. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στην Τουρκία αποκαλύψεις για συμμέτοχη τάνκερς που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές στην διακίνηση των παράνομων καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...