Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Η Κρήτη μπορεί να γίνει το πλουσιότερο…. «νησί» στον πλανήτη.



Αναλύσεις των ερευνών που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum και παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου (London Geological Society) προσδιόρισαν με ακρίβεια τις θέσεις γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ το μέγεθος τους ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία. 
Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Κρήτης και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.

Το κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)!

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε  νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το Νο.1 κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!

Το κοίτασμα ή για την ακρίβεια μέρος αυτού του κοιτάσματος, περίπου το 60%, φαίνεται να βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης.  

Και κάτι πολύ σημαντικό: Αντίθετα με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου που βρίσκονται μέσα στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αυτό απέχει από τις περιοχές "γεωστρατηγικής τριβής" με την Τουρκία! Εδώ πρόβλημα απειλών και διεκδικήσεων δεν υπάρχει, αντίθετα συνεργατικά με την Ιταλία και την Λιβύη, το κοίτασμα μπορεί να αποβεί και λόγω της εγγύτητάς του με την Ευρώπη σε ενεργειακό κέντρο του μέλλοντος ολόκληρης της ηπείρου.!
Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη σαρώσει με σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Λιβύης, Λιβάνου, Κύπρου & Αιγύπτου.

Επίσης η γεωφυσική Εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» έκαναν σεισμικές καταγραφές στα ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Κρήτης ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή.

Με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» είναι επαναλαμβανόμενοι διατρέχοντας τα κυπριακά Οικόπεδα 10 & 11 της ExxonMobil & TOTAL μέχρι το Οικόπεδο 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Κρητική ΑΟΖ.

  Συνέδριο για την ΑΟΖ στην Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...