Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Νιάου… νιάου βρε…. Μπουμπουκογατούλα.




Ο Πολάκης παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης για τα... «ανθρωπάκια», ανέφερε πως ο Άδωνις και ο παρακαθήμενος του βουλευτής ( Μ. Βορίδης) ως βουλευτές του ΛΑΟΣ είχαν καταθέσει ερωτήσεις για να πιεστεί η τότε κυβέρνηση να αγοράσει οπλικά συστήματα και να πάρουν μίζα.
Ο Μ. Βορίδης ζήτησε το λόγο και απάντησε ΜΟΝΟ πως ποτέ Ο ΙΔΙΟΣ δεν είχε καταθέσει τέτοια ερώτηση! ( Διότι αυτός έπαιζε στο ταμπλό των εργολάβων) Όσο δε για την ουσία της αναφοράς του κ. Πολάκη δεν είπε ούτε λέξη...
Το ενδιαφέρον του ΛΑΟΣ για τα εξοπλιστικά ήταν έντονο και διαχρονικό, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι βουλευτές του κατέθεσαν τουλάχιστον 23 σχετικές ερωτήσεις, με υπογράφοντες, μάλιστα, σε πολλές απ' αυτές τους κ. Γεωργιάδη, Πλεύρη.
Σε κάθε περίπτωση Αδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης κατέθεσαν δεκάδες ερωτήσεις που αφορούσαν επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των εξοπλισμών, ενώ έδειχναν προβληματισμένοι όπου υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες, που ουσιαστικά αποκλείουν τους μεσάζοντες.
«Μέτωπο» σε F16, Leoprad
Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν είχε συμπληρώσει καλά – καλά ένα μήνα βουλευτής όταν (στις 31 Οκτωβρίου 2007) υπέγραψε την πρώτη ερώτηση για οπλικά συστήματα.
Τότε στο «στόχαστρό» βρέθηκαν τα αμερικανικά F16 (στην Ελλάδα τα εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος) και τα συστήματα αυτοπροστασίας με τον βουλευτή να ζητά την καταγγελία της σύμβασης.
Φαίνεται ότι οι εταιρείες που εκπροσωπούσε ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, όπως τα άρματα Leopard, δεν κέρδιζαν την εμπιστοσύνη ούτε του ΛΑΟΣ ούτε των 2 βουλευτών, καθώς ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις, ακόμα και από τον Γ. Καρατζαφέρη:
  • πυρομαχικά αρμάτων Leopard (6 Νοεμβρίου 2007): ρωτούν γιατί τα άρματα δεν έχουν τα κατάλληλα πυρομαχικά των 120mm.
  • πυρομαχικά αρμάτων (30 Δεκεμβρίου 2009): μία ημέρα πριν την αλλαγή του χρόνου, όταν ακόμη και η Βουλή είναι κλειστή, ο Αδ. Γεωργιάδης ρωτούσε γιατί δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στη Rheinmetall τα πυρομαχικά των αρμάτων. Πρόκειται για τα πυρομαχικά των 120mm, για τα οποία τον Νοέμβριο του 2007 διαμαρτυρόταν που δεν τα είχε ο στρατός…
  • άρματα μάχης Leopard (21 Ιουλίου 2010): ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρωτά «γιατί συνεχίσαμε να παραγγέλνουμε – παραλαμβάνουμε τους συγκεκριμένους τύπους όπλων από τη στιγμή που έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα;».
  • αεροσκάφη F16 (21 Ιουλίου 2010): «γιατί δεν ελήφθη υπόψη κατά την επιλογή των αεροσκαφών η γνώμη της Πολεμικής Αεροπορίας;», ρωτά στην ίδια ερώτηση ο Γ. Καρατζαφέρης.
Ελικόπτερα κάθε είδους
Οι Αδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης επέδειξαν κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον για κάθε είδους ελικόπτερο που προμηθευόταν η Ελλάδα, ακόμη και αν δεν ήταν στρατιωτικό:
  • SUPER PUMA (14 Σεπτεμβρίου 2010): τα 2 γαλλικά ελικόπτερα αποκτήθηκαν με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μεσάζοντας (προμηθευτής ήταν η γαλλική Eurocopter). Οι Αδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης ψευδώς υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά ωφελήματα στην συμφωνία και με αυτό το επιχείρημα ζήτησαν την αναθεώρηση ή την επαναδιαπραγμάτευσή της (που ενδεχομένως θα επέφερε την εμπλοκή μεσάζοντα). Υπενθυμίζεται ότι στην offshoreCatalina του Γ. Καρατζαφέρη βρέθηκαν 1.650.000 ευρώ από την Premeum Propertiesτων Αλ. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των γαλλικών ελικοπτέρων.
  • πυροσβεστικά S-64 ΕΡΙΚΣΟΝ (31 Μαρτίου 2009): είναι «η σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, τον δασικό πλούτο και το μέλλον του τόπου μας». Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης ομολόγησε ότι εκβιάσθηκε για να τα μισθώσει στην τιμή που ζητούσε η αμερικανική εταιρεία.
  • μεταγωγικά ΝΗ-90 (29 Απριλίου 2008): διαμαρτύρονται για την απευθείας ανάθεση της αγοράς στην ΝΗ INDUSTRIES (αποτελούμενη από τις εταιρείες Eurocopter Γαλλίας, Eurocopter Γερμανίας, Fokker Ολλανδίας, Agusta Ιταλίας), αν και επιτεύχθηκε έκπτωση πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
  • έρευνας και διάσωσης SAR (22 Απριλίου 2009): διαμαρτύρονται γιατί δόθηκε προτεραιότητα στην αγορά αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και όχι των ελικοπτέρων. Σημειώνεται ότι και τα αεροσκάφη αγοράζονταν με διακρατικές συμφωνίες και ότι για τα ελικόπτερα ενδιαφερόταν η γαλλική Eurocopter.
  • αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 (23 Ιουλίου 2010): πριν από ένα χρόνο έλεγαν ότι έπρεπε να πάρουμε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και όχι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Τώρα ρωτούν γιατί έχουν καθηλωθεί τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3…
Γαλλικά όπλα
Από τους Αδ. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη κατατέθηκαν και άλλες ερωτήσεις που αφορούσαν γαλλικά όπλα
  • αν θα υπάρξει ανταλλαγή Μιράζ με Ραφάλ (23 Απριλίου 2009) και αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερη προμήθεια Ραφάλ.
  • FOS (follow on support) για τα Μιράζ (13 Ιουλίου 2010): ζητούν να υπογραφεί η συμφωνία τεχνικής υποστήριξης.
  • φρεγάτα FREMM (4 Μαΐου 2009): γιατί έγινε διακρατική συμφωνία.
  • φρεγάτα FREMM (7 Ιουλίου 2010): αν η ταχύτητα της φρεγάτας είναι μικρή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...