Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

180 ήταν η οροφή του νόμου… Τσιπρα.




Δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων και επίσημα  ο εκλογικός νόμος, όπως αναμενόταν άλλωστε. Από τις μεθεπόμενες κάλπες η εφαρμογή του.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την...αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Κάτω από το όριο των 200 βουλευτών που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του στις επόμενες εκλογές ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών.

"Ναι" επί της αρχής του νομοσχεδίου είπαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία. Πρόκειται για τους 153 του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους 15 του ΚΚΕ, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε σύσσωμο τη διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στο 3%. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή δεν υπερψήφισαν όμως και οι οικολόγοι συνεργαζόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσιρώνης και Γ. Δημαράς.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν, πάντως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμίου με τους περισσότερους βουλευτές να μην υιοθετούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη για καταψήφιση όλων των άρθρων. Ειδικότερα, οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς και Αχ. Ιλχάν είπαν «παρών» στην μείωση του ορίου της εκλογικής ηλικίας στα 17. Ο κ. Ιλχάν δήλωσε, όμως, παρών και στη διατήρηση του ορίου του 3%.
Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι 281 βουλευτές που συμμετείχαν ψήφισαν ως εξής:
Άρθρο 1: 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών» 
Άρθρο 2: 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών» 
Άρθρο 3: 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών» 
Άρθρο 4: 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών» 
Άρθρο 5: 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»... 
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών» έχει διάρθρωση σε 4 άρθρα.
Το πρώτο σχετίζεται με την ηλικία απόκτησης εκλογικών δικαιωμάτων, το δεύτερο αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικήςενώ  το τρίτο περιλαμβάνει τις καταργούμενες διατάξεις.
Τέλος το τέταρτο άρθρο σχετίζεται με την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση της κυβέρνησης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Άρθρο 1.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»
Άρθρο 2.
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής :
«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»
2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11)και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A’ 57), καταργούνται.
3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A’ 11),αντικαθίσταται ως εξής :
«Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»
β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)αντικαθίσταται ως εξής :
«Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»
4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίσταται ως εξής :
«4. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.
Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.»
β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίστανται ως εξής :
«5. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6.»
Άρθρο 3.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.
Άρθρο 4.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...