Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Βγάζουν τον Τσοχατζόπουλο.... για να βρει τους Τούρκους κομάντος.



Ο Ακης Τσοχατζοπουλος  καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών -την ανώτερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα- από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.
Εις βάρος του, υπήρχε ακόμα μία νομική «εκκρεμότητα», η πρωτόδικη ποινή των 8 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2010 (χρήση 2009) στην οποία δεν συμπεριέλαβε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το εμπόδιο αυτό εν μέρει ξεπεράστηκε καθώς η ποινή μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώ του επεβλήθη και πρόστιμο 210.000 ευρώ. Στον πρώην υπουργό, απομένει λοιπόν μια ποινή 20 ετών (με τα υπάρχοντα δεδομένα) για να… «ξεχρεώσει». Εκεί όμως αναλαμβάνει ο νόμος.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο (άρθρο 105 παρ. 2 του Π.Κ), οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους αντί για τα 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατουμένους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή. Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο κρατούμενος εργάζεται, «κερδίζει άλλη μισή, δηλαδή, κάθε ημέρα υπολογίζεται για δυόμισι». Άρα, κάθε καταδικασθείς που λόγω ηλικίας εμπίπτει σε αυτές τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής του.
Επίσης, κάθε καταδικασθέντας άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζει ποινές πολυετών καθείρξεων, αυτές θα συγχωνευθούν στα 25 έτη, ανώτατο χρονικό όριο στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποφυλακιστεί, θα πρέπει να έχει εκτίσει πέντε έτη στις φυλακές. Εάν υπήρξε προφυλακιστέος για 18 μήνες, θα παραμείνει στις φυλακές ακόμη τρία χρόνια και οκτώ μήνες, αφού ο χρόνος της προσωρινής κράτησης προσμετράται και αφαιρείται από την τελική ποινή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...