Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Mέχρι στιγμής ήταν έξω από το συρτάρι της ταμειακής. Τώρα θέλουν να το κάνουν ..δικό τους. .



«Κολλημένη» στην εξονυχιστική εξέταση των δανειστών είναι η διάταξη για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.
Η διάταξη είναι, ήδη, έτοιμη, καθώς την έχει προετοιμάσει το επιτελείο του Γερμανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Σε αυτήν προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτό θα ήταν και το δέλεαρ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνδέσουν τα μηχανάκια POS και τις εισπράξεις τους με έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπαίνει το χρήμα, αλλά δεν θα μπορεί να βγαίνει.
Από τον λογαριασμό αυτό οι επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ εξετάζεται πως μπορεί αυτόματα να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.
Παράλληλα το σχέδιο Αλεξιάδη, προέβλεπε ότι στον ειδικό αυτό λογαριασμό δεν θα γίνονταν κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος. Θα ήταν σαν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να τραβούσαν μια διαχωριστική γραμμή αναφορικά με τις παλαιές οφειλές (ας μην ξεχνάμε ότι ξεπερνούν αθροιστικά τα 100 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αλλά θα εισέπρατταν στην ώρα τους τις νέες οφειλές από ΦΠΑ και εισφορές.
Όμως οι δανειστές χαρακτηρίζουν αυτήν την ρύθμιση ως «χαριστική» και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διαπραγμάτευση τώρα εστιάζεται στην καθιέρωση ενός ορίου προστασίας του ακατάσχετου λογαριασμού. Δεν θα προστατεύεται δηλαδή στο σύνολό του, αλλά σε ένα ποσοστό π.χ 60% ή 80%, που μπορεί αύριο να γίνει 50% και μεθαύριο μηδέν.
Η διάταξη που προωθούνταν είχε τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά η νέα;  
Μετά το κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης το οποίο μάλιστα έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εκτεθειμένες ανά πάσα χρονική στιγμή σε κατασχέσεις.
Η παροχή προστασίας για τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές – π.χ έως τον Ιούλιο- αποτελεί ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης προς τις νέες τους υποχρεώσεις.
Όσον αφορά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανείσπρακτα ( από τα 100 δις ευρώ είναι ζήτημα αν κρίνονται εισπράξιμα τα 20 δις ευρώ) και παρ’ ότι προφανώς δεν μπορούν να διαγραφούν, κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και τουλάχιστον να διαχωριστούν αυτά τα οποία οφείλονται από πεθαμένους .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...