Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Στα μαλακά για την μη έκδοση αποδείξεων



Τα νέα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ορίζεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο ύψους του ήμισυ του αναλογούντως ΦΠΑ, με τη διαφορά όμως ότι το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Έτσι στην περίπτωση όπου σε ένα καφέ διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκαν 10 αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 50 ευρώ, το πρόστιμο των 25 ευρώ που ισχύει σήμερα αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει ακόμα και μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Μάλιστα τα νέα πρόστιμα τίθενται σε άμεση εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου.
Αναλυτικά:

Προβλέπεται σε σχέση με τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ και αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κατώτερο ύψος αυτών 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης ή κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας, ως άνω, παράβασης, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, προβλέπεται προσαύξηση, κατά τα αναφερόμενα ποσοστά, των προστίμων επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, καθώς και κατώτερα όρια αυτών, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Ορίζεται ειδικώς ότι, σε περίπτωση σώρευσης προστίμων για τις προαναφερθείσες παραβάσεις με παραβάσεις για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή για τη μη υποβολή δηλώσεων, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε σχέση με τις δηλώσεις και όχι τα ανωτέρω θεσπισθέντα κατώτερα πρόστιμα ή τα προσαυξημένα αυτών.

Καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των ανωτέρω διατάξεων ο οποίος είναι η 25.7.2016

Αναλυτικά η τροπολογία:ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...