Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μακεδονία ξακουστή …η… διπλανή μας χώρα.

Εμείς σας το είπαμε εάν δεν πέσουν με οποιονδήποτε τρόπο, θα έχουμε μεγάλες εθνικές τραγωδίες. Θα δούμε δυτική Τουρκία –Θράκη νησιά , Νότιο Αλβανία - Ήπειρο, Βόρειο Ισραήλ - Κρήτη, κ.λ.π.  

Η Αθήνα, υποκύπτοντας σε αυτό που οι κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είχαν ονομάσει «δημιουργική» διπλωματία, αποδέχθηκε τους όρους της σκοπιανής πλευράς για αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, με την προσχηματική επίκληση του προσδιορισμού της γλώσσας ως «νοτιοσλαβικής διαλέκτου» και της υπηκοότητας ως «Μακεδονικής/ πολίτης της Severna Makedonija».
Η παραχώρηση της Αθήνας για αποδοχής της ιθαγένειας ως «Μακεδονικής» με την προσθήκης του: «πολίτης της Severna Makedonija» δεν αποκρούει τον μακεδονικό αλυτρωτισμό. Και βεβαίως δεν διευκρινίζετε  εάν η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη χρήση του «πολίτης της Severna Makedonija» έτσι και η άλλη πλευρά θα έχει βάσει της συμφωνίας δικαίωμά επιλογής του «citizenship:Macedonian».
Επίσης σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή του Άρθρου 7 της Συμφωνίας, ορίζεται ότι η άλλη πλευρά με τον όρο «Μακεδονία, Μακεδονικός, Μακεδόνας» εννοεί την «επικράτεια, γλώσσα, πληθυσμό, χαρακτηριστικά με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από τον ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά της περιοχής αυτής από την αρχαιότητα εώς σήμερα…». Και ότι η «άλλη πλευρά» (σ.σ. τα Σκόπια) σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του δευτέρου μέρους (της πΓΔΜ) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους (της Ελλάδας).
Όμως πέρα από τα ψιλά γράμματα μιας συμφωνίας που θα καταλήξει στο Αρχείο των Ηνωμένων Εθνών, η «μακεδονική γλώσσα» ως βασικό στοιχείο ταυτότητας θα είναι πλέον καταγεγραμμένη ως σλαβική διάλεκτος που θα επικαλύπτει εννοιολογικά όλο το γεωγραφικό πλαίσιο της Μακεδονίας, όπου φυσικά οι γλώσσες που ομιλούνται περισσότερο είναι η ελληνική (που συνδέεται ευθέως με τη γλώσσα που ομιλούνταν στην Αρχαία Μακεδονία) και η Βουλγαρική.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει erga omnes λύση από τη στιγμή που διατηρείται το «Macedonian» στον ορισμό της εθνικότητας και της γλώσσας. Κι αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της αρχής της μη αποκλειστικής χρήσης όρου «Μακεδονία» από καμία πλευρά.
Είναι επίσης σοβαρή παραχώρηση εις βάρος ελληνικών επιχειρήσεων η πρόβλεψή ότι από το 2019 και μέσα σε τρία χρόνια θα… διευθετηθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων από την ομάδα εργασίας ειδικών που θα συσταθεί.
Γιατί μέχρι τότε θα πρέπει και οι ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας να… αλλάξουν την επωνυμία τους προσθέτοντας τον προσδιορισμό «Ελληνικό-ή» στο «Μακεδονικός -ική» στους εμπορικούς τίτλους και ετικέτες τους. 
Νομίζετε ότι όλα αυτά τα συζήτησαν και τα διαπραγματευτήκαν  ο Τσίπρας με τον Ζαεφ; Έτοιμα τους τα έδωσαν και απλά αυτοί τα σερβίρουν στα Μ.Μ.Ε προς κατανάλωση. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός  άνθρωπος μη κομματικός παπαγάλος που να συμφωνεί με τέτοια κατάπτυστη συμφωνία.   Ο Τσίπρας και όχι οι Έλληνες αναγνωρίζει κανονικά την εθνικότητα των «Μακεδόνων» στους αλβανόφωνους και τους σλαβόφωνους των Σκοπίων και τις άλλες μειονότητες, όπως οι αθίγγανοι, στην μεγαλύτερη εθνική υποχώρηση της νεώτερης πολιτικής της ιστορίας, ενώ επίσης αναγνωρίζει και την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.
Το σλαβικό-βουλγαρικό ιδίωμα θα λέγεται πλέον «μακεδονική γλώσσα» με την άδεια και την «βούλα» της Ελλάδας κατόπιν εντολής των Αμερικανών και Γερμανών.
Η ονομασία της χώρας περιγράφεται ως Severna Makedonija στη γλώσσα των Σκοπιανών και ως North Macedonia στα αγγλικά.
Ο όρος για το erga omnes αναιρείται στην πράξη αφού δεν θα λέγονται «Σεβερνομακεδονίτες», ούτε «Βορειομακεδόνες» αλλά απλά «Μακεδόνες»!
Αυτό καθώς η εθνότητα που συμφωνήθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ να είναι “Mακεδονική” με περιγραφή, θα υπάρχει δηλαδή δίπλα το: Citizen of the Republic of Northern Makedonija.
Παράλληλα σε ό,τι αφορά στην γλώσσα συμφωνήθηκε πως και αυτή θα είναι “μακεδονική” με περιγραφή ότι πρόκειται για μέρος των νοτίων σλαβικών γλωσσών.
Κάπως έτσι με τη συμφωνία οι όροι Μακεδονία, Μακεδόνας και Μακεδονικός ανήκουν πλέον και στους βόρειους γείτονές μας, κάτι το οποίο δημιουργεί αντιδράσεις.
Με έντονη δόση ειρωνείας οι δηλώσεις του Κοτζιά από την Μόσχα όπου βρίσκεται για να καθυσηχάσει τους Ρώσους που θέλουν και αυτοί το μερίδιο τους από την διάλυση. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε».

Είπε ότι επιλύονται και τα προβλήματα με την Αλβανία. «Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές. Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου  με το σωστό τρόπο  και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε.  


Γιατί η Βουλγαρία ανησυχεί σφοδρά από την κατάπτυστη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...