Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Θα είναι μαύρη ,άσπρη ,η γκρι η 2α Οκτωβρίου για τους τοκογλύφους της Ε.Ε ;Στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου στην Αυστρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.
Η ψηφοφορία της 22ας Μαΐου ακυρώθηκε με απόφασή του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, με την αποδοχή της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Ο υπαρχηγός των (ακροδεξιών) Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τους στις εκλογές, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7 ο/ο, έναντι 50,3 ο/ο του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που κανονικά επρόκειτο να ορκιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, διαδεχόμενος τον νυν πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη εξαετή θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.
Η απόφαση για την ημερομηνία επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών στις 2 Οκτωβρίου, με τους ίδιους υποψήφιους, τους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και Νόρμπερτ Χόφερ, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και αναμένεται να επικυρωθεί και από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις 2 Οκτωβρίου στο δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε η ουγγρική Προεδρία.
Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ.
Ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών – μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην Ε.Ε..
Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της.
Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική κυβέρνηση άρχισε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.
 "Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι καλό", σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει "ζημιά" στην Ουγγαρία.
 "Εντάξει, ίσως η ΕΕ να είναι λίγο άρρωστη, ίσως η ΕΕ να έχει γρίπη. Αλλά δεν αντιμετωπίζεις τη γρίπη με χημειοθεραπεία. Αυτό μοιάζει να προσπαθεί να κάνει ο Όρμπαν. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει πολιτικούς σαν κι αυτόν σε όλη την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...