Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Παγίδα το άρθρο 4 του νέου εκλογικού νόμου.



Η συζήτηση για τον αριθμό των ψήφων που μπορεί να εξασφαλίσει ο νέος εκλογικός νόμος που κατετέθει σε διαβούλευση έχει φουντώσει αλλά μία λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Όλα τα σενάρια εδράζονται πάνω στο ερώτημα εάν ο νόμος θα εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους επί της αρχής αλλά το παιχνίδι μπορεί να κριθεί στα άρθρα!
Και αυτό γιατί, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι εφόσον ένα άρθρο εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών τότε η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές.
Τί σημαίνει αυτό; Ότι άν, για παράδειγμα, το ΚΚΕ ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το ίδιο πράξει ένα εκ των ΠΑΣΟΚ ή Ποταμιού τότε η διάταξη θα μπορούσε να ισχύσει άμεσα, ακόμη κι αν άλλες παραπέμπονταν για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Το σχήμα αυτό περιγράφεται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου όπου σημειώνεται πως «Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Κουρουμπλής: Η απλή αναλογική δεν είναι άδολη όσο υπάρχει το 3% για είσοδο στη Βουλή





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καντε τιποτα βουντου να χασουν οι κωλογερμαναραδες να παρουν δευτερη συνεχομενη πικρα μετα του Brexit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...