Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τους κάνει δώρο επιπλέον βουλευτές και λένε όχι;



Πιστεύουμε ότι κάνουν τις δύσκολες αλλά στο τέλος θα υποκύψουν. Μόνο τον Κούλη δεν συμφέρει, αφού νομίζει ότι υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει.

Χωρίς συνομιλητές κινδυνεύει να μείνει ο Τσιπρας στο θέμα της συναίνεσης για τις θεσμικές αλλαγές, καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις μεθοδεύσεις της στο θέμα του εκλογικού νόμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε διάλογο τους αρχηγούς, αλλά αντί θέσεων άκουσε τις απόψεις τους και, τελικά, προχώρησε μονομερώς στην πρόταση της κυβέρνησης για μερική αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το σχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Κουρουμπλής, είναι απλά δύο παρεμβάσεις στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο: για την κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17.
Κινούμενοι στη πλαίσιο της απλής λογικής τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν στις πρώτες αντιδράσεις τους ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απλή αναλογική ως αντιπερισπασμό και αριστερό άλλοθι στην οικονομική της πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν από την αρχή αρνητικοί, και η Φώφη Γεννηματά, όμως, μετά από διαβούλευση με τους συνεργάτες της προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς την κυβέρνηση.
Η ΝΔ μιλά για «εκλογικό νόμο-οπερέτα», με μόνο στόχο να ανακόψει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία» υποστηρίζει το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την καθιέρωση ενός μικρότερου μπόνους, 25-30 εδρών. «Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η διατήρηση του ορίου του 3% προβληματίζει το ΚΚΕ, το οποίο, όμως, θα στηρίξει την κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17 αν κατατεθούν στη Βουλή ως τροπολογίες.
Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση μένουν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και ίσως της Χρυσής Αυγής, που δεν αρκούν όμως για να αγγίξει την πλειοψηφία των 200 εδρών για την άμεση εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Τέλος φόρμας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...