Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Σκουρλέτης: τον παίρνω ….«για να μην θεωρούν οι πολίτες ότι αδικούνται».



….Tον νόμο εννοείτε.
Υπό το βάρος των πυρών της Αντιπολίτευσης, αλλά και των αντιδράσεων των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης απέσυρε το «οικοπεδοφάγο» άρθρο 50 του νομοσχεδίου του, το οποίο αφαιρούσε την δυνατότητα οποιασδήποτε κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτικές γαίες και είναι εκτός σχεδίου.
Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, αφαιρούσε από χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου εκτάσεων μικρότερες των 4 στρεμμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα.
Οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με την διάταξη αυτή, η δυνατότητα αυτή θα καταργείτο.
Κάτι που είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες αντιδράσεις από φορείς και ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων.
Κατά την συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, ανακοίνωσε πως το επίμαχο άρθρο αποσύρεται «για να μην θεωρούν οι πολίτες ότι αδικούνται».

Και μέσα στην αναμπουμπούλα με τα οικόπεδα ….το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, την οποία και έκανε δεκτή καθώς τα 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν πως είναι  σημαντικά πάνω από τις αποτιμήσεις που είχαν υποβάλει «ανεξάρτητοι αξιολογητές».

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτός από το εμπορευματικό έργο είναι η μόνη που εκτελεί επιβατηγό σιδηροδρομικό έργο στην Ελλάδα.  Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελούσε υποχρέωση της ελληνοΓερμανικης  κυβέρνησης στα πλαίσια του μνημονίου.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προ ετών έλεγε για  παράτυπες  κρατικές επιδοτήσεις  που έχουν χορηγηθεί στους ελληνικούς σιδηρόδρομους και  έχει δεσμευτεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνοδευτεί με τη διαγραφή της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ που συνδέονται με αυτές τις παράτυπες επιδοτήσεις και βαρύνουν τον ισολογισμό της.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...