Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε ισλαμιστές του Ερντογάν και Κούρδους



Και ασφαλώς εμείς βεβαίως-βεβαίως είμαστε με τους… ισλαμιστές.
Συγκρούσεις αυτή την ώρα στο προάστιο Gazi της Πόλης όπου ισλαμιστές με πραιτοριανούς του Ερντογάν συγκρούονται με Κούρδους και Αλεβίτες. Από τις συγκρούσεις ένα ηγετικό στέλεχος των «Γκρίζων Λύκων» έχει τραυματιστεί σοβαρά καθώς πυρπολήθηκε το αυτοκίνητό του από Κούρδους.
Ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρπόληση αστυνομικού τμήματος από στρατιώτες Μ/Κ Ταξιαρχίας στο Bolu οι οποίοι έδρασαν ως πράξη αντεκδίκησης για τις διώξεις συναδέλφων τους.
Χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις στρατιωτικών και δικαστικών - ανάμεσά τους και κορυφαίων των αντιστοίχων  ηγεσιών - βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Ιδού ένας κατ αρχήν απολογισμός:

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ: 

Στο στράτευμα νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων που κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της ''τρομοκρατικής οργάνωσης'' είναι :

-Ο  στρατηγός Erdal Öztürk, Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού, (παραδόθηκε στις αρχές  μαζί με στρατιώτες εγκαταλείποντας τα όπλα τους).
- Ο στρατηγός Adem Huduti, Διοικητής του 2ου Σώματος,
- Ο Αρχηγός του Επιτελείου του 2ου Σώματος Στρατού, 
-Ο Επικεφαλής Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της 1ης Στρατιάς Ταξίαρχος Eyyüp Gürler 
-Ο Διοικητής Επαρχιακής Χωροφυλακής της Κωνσταντινούπολης Gürcan Sercan.
-Ο  Φρούραρχος και Διοικητής  στη Μαλάτια, υποστράτηγος Avni Angun.  
- Δυο ταξίαρχοι συνελήφθησαν μαζί με τον στρατηγό Huduti και τον υποστράτηγο Angun 9 καθώς και μερικοί  στρατιώτες ).
- Ο πρώην Διοικητής των Εναερίων Δυνάμεων (Πολεμικής Αεροπορίας) πτέραρχος ε.α. Akın Öztürk,για τον οποίο  - όπως ήδη αναφέραμε - υπάρχουν πληροφορίες ότι ηγείτο της κίνησης και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Σχετικά με την κατηγορία αυτή ξεκίνησαν και οι ανάλογες έρευνες.

Ο Διοικητή της Ακτοφυλακής υποναύαρχος  Hakan Üstem παύτηκε από τα καθήκοντά του από τον Υπουργό Εσωτερικών Efkan Ala - δεν έγινε γνωστό αν συνελήφθη.
 Εντοπίστηκε επίσης το πτώμα του επιτελικού ταγματάρχη Fatih Kılınç ο οποίος ήταν από αυτούς που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον 1.563 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους και 29 συνταγματάρχες, έχουν συλληφθεί.

Επίσης 194 άτομα σκοτώθηκαν αν και ορισμένες ιστοσελίδες ανεβάζουν τον αριθμό στους 260 ή και παραπάνω. Ανάμεσά τους βρίσκονταν  41 αστυνομικοί,47 πολίτες και περίπου 104 πραξικοπηματίες. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.400.

 Άλλες πηγές ανεβάζουν τους συλληφθέντες  περίπου σε 2.900 άτομα.

 Να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ μετά από την επιτυχημένη επιχείρηση για την διάσωση του - μετά από ομηρία- πήγε στο ανάκτορο Τσανκαγιά με ελικόπτερο.

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ:

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 2.745 δικαστές που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες/

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε ότι έπαψε από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστές εξαιτίας διασυνδέσεών τους με  την παράλληλη δομή.

Συνελήφθησαν 11 εισαγγελείς, 10 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για 140 δικαστές. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων -  HSYK αποφάσισε την επίσης την αντικατάσταση των 5 μελών του Συμβουλίου στο πλαίσιο εντάλματος του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για προφυλάκισή τους. Συνελήφθη ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αλπαρσλάν Αλτάν για την εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...