Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Οι τοκογλύφοι θέλουν αχρήματη κοινωνία .Τώρα πως θα γίνει το ΕλληνοΓερμανικό μόρφωμα να λέγετε κράτος, και να μην έχει χαρτονόμισμα γιατί εκεί το πάνε, μόνο αυτοί ξέρουν

Σε μείωση του ανώτερου ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 200 - 250 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τη νέα χαλάρωση των capital controls. 

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το όριο αυτό θα πρέπει να χαμηλώσει προκειμένου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος που θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. 

Το θέμα έχει συζητηθεί με τους δανειστές οι οποίες άναψαν το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο ώστε μετά την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 5.000 ευρώ (ανά τράπεζα στην Ελλάδα) να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα «μαύρων συναλλαγών» στην αγορά. 

Γεγονός το οποίο θα είχε αντίκτυπο και στις συναλλαγές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα φουσκώνοντας έτσι την παραοικονομία.

Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και με τους τραπεζίτες οι οποίοι είχαν προτείνει στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών το όριο των συναλλαγών με μετρητά να μειωθεί στο μικρότερο δυνατό ποσό ήτοι στα 100 ευρώ, αλλά εκτιμήθηκε πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλη πίεση σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έχουν «χτυπήσει» «ταβάνι» καθώς από τα 13 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2015 εκτοξεύτηκαν στα 26,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 αφού όπως έχει αποδειχθεί οι καταναλωτές έφθασαν να χρησιμοποιούν κάρτα ακόμη και στο περίπτερο. 

Από την άλλη δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες οι οποίοι προκειμένου να κρατήσουν τα εισοδήματα τους μακριά από τα νύχια της εφορίας εξακολουθούν να κάνουν καλύτερες τιμές στους πελάτες τους εφόσον αυτοί επιλέξουν να πληρώσουν με μετρητά και χωρίς να κόψουν απόδειξη για τη συναλλαγή.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν. 

Βασικό εργαλείο για τους ελέγχους που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ ) αποτελεί το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης όπου οι επιχειρήσεις δηλώνουν το POS που διαθέτουν καθώς και τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. Ειδικά για τον επαγγελματικό λογαριασμό, αναμένεται να καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου οι επαγγελματίες που υποχρεωτικά δέχονται πληρωμές μέσω POS να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τις πληρωμές που γίνονται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.


1 σχόλιο:

κιμων είπε...

αν ήθελαν να συλλάβουν όλη τη φοροδιαφυγή ,το μόνο που έπρεπε να κάνουν με τα capital control θα έπρεπε να εφαρμόσουν υποχρεωτικά τις κάρτες χρεωστικές-πιστωτικές ...η ετήσια σοδειά του δημοσίου θα ήταν πάνω από 45 δισ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...