Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

H «κρυφή» πουστιά καλά κρατεί.



Μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις για κίναιδους ,πούστηδες, ληστές ,παιδεραστές, το τι είπε ο Ζαεφ, και ο Ερντογάν, για το Athens Pride, μεχρι και για το πώς πως το anal σεξ δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.


Το κρυφό «ζουμί» όμως είναι ότι….Εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ που εισέπραξε με το τρίτο μνημόνιο, τότε οι δανειστές θα μπορούν να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει στο "υπερταμείο", ήτοι στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ).

Αυτό προβλέπει το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου.

Με το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά τροποποιείται η δανειακή σύμβαση του 2015 με τον ESM και δίδονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις προς τους αρμόδιους παράγοντες.
Η τροποποίηση αυτή ουσιαστικά αποφασίστηκε κατά την τρίτη αξιολόγηση και πλέον τίθεται σε εφαρμογή, αφού το "υπερταμείο" πλέον ενεργοποιήθηκε.
Αναλυτικά:
Η ΕΕΣΥΠ αμετάκλητα και άνευ όρων:
- εγγυάται στον ΕΜΣ την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος-μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου-κράτους μέλους βάσει της σύμβασης.
- υπόσχεται στον ΕΜΣ ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη Σύμβαση, η ΕΕΣΥΠ μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25.000.000.000 ευρώ και
- συμφωνεί με τον ΕΜΣ ότι εάν οποιαδήποτε εγγύηση που εγγυάται είναι ή καθίσταται μη εκτελεστή, άκυρη ή παράνομη, ανεξάρτητα ως αρχική υποχρέωση, αποζημιώνει τον ΕΜΣ αμέσως μετά από αίτημά του έναντι οποιουδήποτε κόστους, απώλειας ή υποχρέωσης ευθύνης που προκύπτει από το γεγονός ότι το δικαιούχο κράτος μέλος δεν καταβάλλει κανένα ποσό το οποίο θα καταβαλλόταν στο πλαίσιο της σύμβασης, αλλά λόγω μη εκτελεστότητας, ακυρότητας ή παρανομίας δεν καταβάλλεται την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να καταβληθεί. Το ποσό που καταβάλλει η ΕΕΣΥΠ βάσει αυτής της αποζημίωσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει σύμφωνα με την εν λόγω ρήτρα 14 εάν το ζητούμενο ποσό ήταν ανακτήσιμο βάσει εγγύησης.
Αυτό σημαίνει ότι βάσει της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τον ESM, ακόμη και για εγγυήσεις που καθίστανται άκυρες, θα πρέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης να αποζημιώνεται.

 

Ενέχυρο στους δανειστές η δημόσια περιουσία 

 

 

Η κυβέρνηση που εκλέχτηκε με σημαία τη διαγραφή -αρχικά- και το κούρεμα του χρέους -στη συνέχεια-, εξακολουθεί να το αυξάνει. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 το χρέος ήταν στα 344 δις ευρώ ή 194% του ΑΕΠ, όταν μόλις το 2016 ήταν στα 315 δις ευρώ. Τα τεράστια  πρωτογενή πλεονάσματα πρωτοφανούς αφαίμαξης ύψους 21 δις ευρώ που επιτεύχθηκαν την τριετία 2016-2017, αντί να οδηγήσουν σε μείωση του χρέους, οδήγησαν σε αύξησή του!
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016 (ν. 4389/2016). Υπενθυμίζουμε ότι τότε ακριβώς, μέσω του Υπερταμείου, η κυβέρνηση εκχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα, μέχρι το 2115!
Εμφανίζεται λοιπόν η κυβέρνηση να βάζει τον Ιούνιο 2018 υποθήκη δημόσια περιουσία ύψους 25 δις ευρώ, για ένα δάνειο που πήρε τον Δεκέμβριο του 2015 ύψους 3,4 δις ευρώ. Για να το καταλάβει κάθε πολίτης, είναι σαν να βάζει κάποιος υποθήκη το σπίτι του, χωρίς καν να παίρνει το δάνειο! Αν προχωρήσουν σε μια τέτοια ρύθμιση βάζοντας ενέχυρο 25 δις ευρώ, το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν το αδιάθετο υπόλοιπο του 3ου Μνημονίου που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε 27,4 δις ευρώ. Κάθε άλλη επιλογή θα είναι μια ακόμη τραγική εθνική υποχώρηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...