Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Εάν θέλετε να φαλιρίσετε και εσείς, τρέξτε να προλάβετε.Σε εκποίηση των πολυτιμότερων «ασημικών» που κατάντησαν …μπακίρια του φέρεται να προχωρά ο όμιλος Μαρινόπουλου. Προκειμένου να βρεθεί το απαραίτητο ρευστό και να καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων οι επικεφαλής του ομίλου εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγάλουν στο «σφυρί» μερικές από τις εταιρείες του ομίλου.

Starbucks

Η πρώτη από αυτές που πρόκειται να εκποιηθεί δεν είναι άλλη από την Starbucks, μιας και θεωρείται ότι θα βρεθεί πιο εύκολα αγοραστής. Και αυτό γιατί ενδιαφέρον έχει εκφράσει η ίδια η μητρική εταιρεία με έδρα το Σιάτλ, η οποία ήδη κατέχει μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 20% περίπου.


Σε αντίθεση μάλιστα με την πάγια τακτική της εταιρείας, να αναπτύσσεται αυτόνομα στις τοπικές αγορές, στην περίπτωση της Ελλάδας και του Μαρινόπουλου είχε αποφασιστεί η παραχώρηση των δικαιωμάτων όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την Κύπρο αλλά και για την Ελβετία και την Αυστρία, κυρίως χάρη των εντυπωσιακών μεγεθών και της πολυσχιδούς δραστηριότητας του ομίλου.


Τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η εταιρεία έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της, διατηρώντας καταστήματα σε περισσότερα από 70 σημεία της πόλης, συναγωνιζόμενη τη μόνη γνωστή αλυσίδα καφέ της εποχής, Flocafe. Βέβαια μέσα στα χρόνια, αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να κλείσει περισσότερα από τα μισά. Μετά από συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις, το 2012, με έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο αποκλειστικός έλεγχος περνά στην «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» ενώ υπογράφεται και φιλικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταιρειών για τις αγορές της Ελβετίας και της Αυστρίας.


Marks & Spencer

Δεύτερος στόχος, όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr είναι η εκποίηση της γνωστής επωνυμίας ρούχων και ειδών σπιτιού Marks & Spencer, όπου η Μαρινόπουλος κατέχει ποσοστό της τάξης του 20%.
Το πρώτο κατάστημα Marks & Spencer στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 1990. Χρονολογία - σταθμός στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το 2008, όταν ο βρετανικός όμιλος απέκτησε το 50% στη Marks&Spencer Marinopoulos BV με τον όμιλο Μαρινόπουλου να διατηρεί το υπόλοιπο 50%.
Με την έναρξη των οικονομικών προβλημάτων βέβαια, η βρετανική Marks & Spencer προχώρησε στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μείωσε τη συμμετοχή του εταίρου της στο 20% - κι αυτό μόνο για τις δραστηριότητες της γνωστής αλυσίδας στην ελληνική αγορά.


Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, ο όμιλος έκλεισε συνολικά 4 καταστήματα στην Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης (περιοχή ευθύνης της Marks & Spencer Marinopoulos BV).  
Φαμάρ

Στο σφυρί φαίνεται να βγαίνει και η φαρμακευτική Φαμάρ, το τίμημα της οποίας, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, υπολογιζόταν στα 400 εκατ ευρώ.


Πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με κριτήριο τον όγκο παραγωγής καθώς παράγει φάρμακα και καλλυντικά, για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου.


Aκολουθώντας από το 1999 μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, ο όμιλος συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων, στην Ευρώπη. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται δέκα εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Σήμερα η Φαμάρ αποτελεί το στενό συνεργάτη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και καλλυντικών, μεταξύ των οποίων η Novartis, η GlaxoSmithKline, η Bayer, η Pfizer, η Abbott Laboratories, η Sanofi-Aventis, η Bristol-Myers Squibb, η Janssen-Cilag και η Boehringer Ingelheim. Στις 31.12.2014 η επιχείρηση απασχολούσε 1.174 εργαζομένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...