Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

O λύκος και αν εγέρασε… παραμένει λύκος



O γνωστός Σωκράτης Καλκάνης που το 1988 πούλησε στον ανερχόμενο μεγαλοτραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά το ξενοδοχείο King Geogre στο Σύνταγμα, πιάστηκε ως αρχαιοκάπηλος στην έπαυλή του στο Λαγονήσι για το αγαλματίδιο της Ελληνορωμαϊκής περιόδου, πιστό αντίγραφο του γλύπτη Πραξιτέλη, αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο 70χρονος πρώην επιφανής επιχειρηματίας κατηγορείται ότι είχε κρυμμένο στη βίλα του στο Λαγονήσι μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, ανάμεσά τους κι ένα σπάνιο αρχαίο άγαλμα, το οποίο ήθελε να πουλήσει αντί του ποσού του 1.000.000 ευρώ! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του αγάλματος του Σατύρου που είχε φιλοτεχνήσει ο κορυφαίος γλύπτης της αρχαιότητας Πραξιτέλης. Το άγαλμα της Ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) έχει ύψος 0,65 μ., καθώς δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων κι εκτιμάται ότι προέρχεται από λαθρανασκαφή σε περιοχή της Αρκαδίας. Αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε όταν ο 70χρονος πρώην ιδιοκτήτης του «King George» απευθύνθηκε στα μέλη του προκειμένου να πουλήσει το άγαλμα, το οποίο έκρυβε επί περίπου έναν χρόνο στη βίλα του στο Λαγονήσι. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» της σπείρας διαδραμάτιζε η 52χρονη αρχαιοπώλισσα που συνεργαζόταν με έναν 50χρονο και τον 49χρονο -επίσης συλληφθέντα- αρχιφύλακα. Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας ήταν τα μάτια και τα αυτιά των αρχαιοκαπήλων μέσα στην Αστυνομία και τους ενημέρωνε -εκτός των άλλων- και για τους ελέγχους της Υπηρεσίας του.

Ο 70χρονος που είναι γνωστός  συλλέκτης σπάνιων έργων πιάστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ μαζί μ’ άλλα 8 άτομα, ανάμεσα τους και γνωστή αντικέζ στο Μοναστηράκι που «ξέπλενε» τα αρχαία με την … συνδρομή Αρχιφύλακα της Δίωξης Αρχαιοκαπηλιών της Ασφάλειας Αττικής.
 
Στο «βρώμικο ‘89» και στη δίκη παρωδία που επακολούθησε ο Δημήτρης Τσοβόλας (πρώην Υπουργός Οικονομικών) είχε καταδικαστεί για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη): Ένοχος. Ποινή: Φυλάκιση 2 1/2 ετών (εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα) και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...