Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Δες πόσο είναι το ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ!!



Η απόφαση υπεγράφη ήδη από την αρμόδια γ.γ δημοσίων εσόδων και ενεργοποιείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Κάθε Έλληνας φορολογούμενος, οφείλει να δηλώσει έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό στην εφορία και στο σύστημα Taxisκαθώς μόνον έτσι θα μπορεί να προστατέψει τον μισθό του, την σύνταξή του ή το επίδομά του από την κατάσχεση.
Δείτε όλες τις λεπτομέρειες της απόφασης
Η δήλωση των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ η εφαρμογή θα τεθεί στις διάθεση των πολιτών από τις 29 Ιουλίου. Θα υπάρξουν δύο στάδια: το μεταβατικό και το μόνιμο. Κατά το μεταβατικό στάδιο, ο καταθέτης που θα γνωστοποιεί τον τραπεζικό του λογαριασμό, θα μπορεί να εκτυπώσει μια βεβαίωση από το Taxis την οποία και θα προσκομίζει στην τράπεζα προκειμένου να αποφύγει την κατάσχεση. Με το μόνιμο σύστημα, δεν θα υπάρχει βεβαίωση και η συναλλαγή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Το ηλεκτρονικό σύστημα, που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι-καταθέτες, θα έχει τους ακόλουθους κανόνες:
1.   Κάθε φυσικό πρόσωπο θα γνωστοποιεί ένα και μοναδικό λογαριασμό (ατομικό ή κοινό) σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
2.   Αν ο φορολογούμενος έχει λογαριασμό μέσω του οποίου καταβάλλεται μισθός, σύνταξη ή ασφαλιστικό βοήθημα θα πρέπει να γνωστοποιείται αποκλειστικά ο συγκεκριμένος λογαριασμός
3.   Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση του λογαριασμού, θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxis. Σύζυγοι που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία έκδοσης κλειδαρίθμου καθώς δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση με τον κωδικό του συζύγου.
Με βάση τον νέο νόμο, καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (δηλαδή σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, το όριο των 1500 ευρώ ισχύει για κάθε δικαιούχο του λογαριασμού ξεχωριστά). Βάσει των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών, δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων εφόσον το ποσό αυτών (αφαιρουμένων των εισφορών) είναι μικρότερο των 1500 ευρώ. Στις περιπτώσεις που μισθός, σύνταξη κλπ υπερβαίνει τα 1500 επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου του μισθού ή της σύνταξης, το εναπομένον ποσό όμως δεν είναι μπορεί να είναι μικρότερο των 1500 ευρώ. 
Κατασχέσεις καταθέσεων, δεν μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οφειλέτη είναι μικρότερες των 500 ευρώ. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...