Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Καθίζουν στο σκαμνί τον ξεπουλημένο.



Την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και των συγγενικών του προσώπων, πρότεινε ο εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασίλης Πλιώτας, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Παπακωνσταντίνου βαρύνεται με δύο κακουργηματικά αδικήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμεληματικού χαρακτήρα (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πλιώτας εισηγείται να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστικό και τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης, καθώς από την αρχική λίστα Λαγκάρντ «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας).

Τα συγγενικά πρόσωπα είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Τα συγγενικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φέρεται να τα έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, ως συμμέτοχοι - μη πολιτικά πρόσωπα.

Η  πρόταση του κ. Πλιώτα έγινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Το βούλευμα που θα εκδοθεί είναι αμετάκλητο (δεν υπόκειται δηλαδή σε κανένα ένδικο μέσο) και θα επιδοθεί μέσα σε δέκα ημέρες από την έκδοσή του στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Βουλής.

Σε περίπτωση κατά την οποία το  βούλευμα παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο υπουργοδικείο και να δικαστεί σαν να είναι παρών, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991. Ο τέως υπουργός Οικονομικών μπορεί να εκπροσωπηθεί με έως τρεις δικηγόρους.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του τον περασμένο μήνα, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αντίθετα,  μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους τα συγγενικά πρόσωπα (συμμέτοχοι) του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Πάντως, στην τακτική Δικαιοσύνη έχουν παραμείνει  οι δικογραφίες που αφορούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολλαπλών αναπαραγωγών usb που έκανε με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ και του επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...