Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Αναλαμβάνουν και επίσημα τις τράπεζες οι τοκογλύφοιΥπόβαλλε την παραίτησή του ο Μιχάλης Σάλας της τράπεζας Πειραιώς και αυτοανακηρύχθηκε επίτιμος όπως και ο Γερο Μητσοτάκης , τονίζοντας την απόφασή του να διευκολύνει την ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.
Φυσικά εκδιώχθηκε από τους δανειστές. Αναλάβουν πλέον τα ξένα κερδοσκοπικά funds, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
 Σε πρώτη φάση κατάφεραν να ματαιώσουν την επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου, πρώην στελέχους της KPMG και της Standard Chartered, στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναβλήθηκε και η διαδικασία ξαφνικά ξεκίνησε από την αρχή.
 Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφτηκε τέτοιου είδους απόπειρα ξένων funds και βέβαια δεν ήταν η τελευταία.
 Η Ομάδα ξένων μετόχων της Τράπεζας κατάφερε την ματαίωση της ανάδειξης του παρά την επιλογή του μετά από διεθνή διαγωνισμό. Βασικά ένα fund που ελέγχεται από τον Γ.Πόλσον το οποίο "σπρώχνει" σε επαναφορά του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου και την απομάκρυνση,  του ισχυρού άνδρα της Τράπεζα Μ.Σάλλα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, κάτι που τελικά επετεύχθη.
 Πρακτικά έχουμε στροφή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά της παλιάς διοίκησης της Τρ. Πειραιώς. 
 Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θεώρησε ότι το project δεν προχωρά καλά και "αποκεφάλισε" τον Θωμόπουλο, ο οποίος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.
 Το γεγονός αυτό, πάντως, προκάλεσε την οργή των διαχειριστών των ξένων funds, οι οποίοι, προφανώς, είχαν διαφορετική άποψη!
 Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και σε επίπεδο SSM, όπου τα ξένα funds έχουν πάρα πολύ καλές προσβάσεις, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος εγκατέλειψε την πολιτική που ακολουθούσε για "αναχαίτιση" των κερδοσκοπικών funds, διασπώντας εταιρείες μετά από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου τους. 
Πάντως η περίπτωση της Πειραιώς είναι χαρακτηριστική των επιθέσεων που θα γενικευθούν από τα ξένα κερδοσκοπικά funds για να αναλάβουν τον έλεγχό τους. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που κερδοσκοπικά funds επιχειρούν να αναλάβουν τη διοίκηση συστημικών τραπεζών και βέβαια την ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα "παλιά" τραπεζικά "τζάκια" που δεν κατάφεραν να τις προστατέψουν θωρακίζοντάς τες την "χρυσή εποχή".
 Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση της και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, διότι ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να κατέχει θέση σε διοικητικό συμβούλιο ελληνικής τράπεζας.

Είναι σαφές ότι τα ξένα κερδοσκοπικά funds βαρέθηκαν να ζουν στο παρασκήνιο και θέλουν την επίσημη κυριαρχία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί με αυτό τον απόλυτο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...