Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δεν ξέρουν που και τι είναι ….500 ΝΠΙΔ ?


Κλείνει από αύριο η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για περίπου 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν απογραφεί, ενώ άμεσες θα είναι και οι συνέπειες για τους εργαζομένους σε αυτά καθώς πλέον οι μισθοί τους θα βρίσκονται «στον αέρα».
Μοιάζει απίστευτο κι όμως, εν έτει 2014 και μετά τέσσερα έτη Μνημονίου, η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μη γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των επιχειρήσεων - οργανισμών που έχει συστήσει, αλλά και το πλήθος των απασχολουμένων σε αυτά...
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΝΠΙΔ και η πληρωμή των εργαζομένων σε αυτά να γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν, προβλέπεται αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή, έχουν απογραφεί περί τα 900 ΝΠΙΔ που απασχολούν περίπου 32.000 υπαλλήλους. Δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε συνολική καταγραφή, είναι άγνωστο πόσα ακριβώς ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, ωστόσο αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι πρόκειται περί τα 500, σημειώνοντας ότι «σε κάποια εξ αυτών ο αριθμός εργαζομένων είναι μικρός ή ενδεχομένως και μηδενικός».

Ενδεικτικό είναι ότι πέραν των επιμέρους οργανισμών σε σειρά υπουργείων, δεν έχουν απογραφεί: γενικοί και τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (υπάγονται στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης) καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Αρχής γενομένης από αύριο -εφόσον δεν απογραφούν- σταματά η χρηματοδότησή τους. «Για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αναστέλλεται η απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο. Η ολοκλήρωση της απογραφής μέχρι τις 30 Απριλίου «επιτάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...