Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

«Η απατηλή ευφορία της ευρωκρίσης»



«Αν διαβάσετε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1-2%, θυμηθείτε παράλληλα ότι προηγουμένως συρρικνώθηκε κατά 30%», προειδοποιεί ο αναλυτής των FT.
«Η απατηλή ευφορία της ευρωκρίσης» είναι το μακροσκελές άρθρο γνώμης του Βόλφγκανγκ Μινχάου που φιλοξενεί η ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Στην Ελλάδα σπεύδουν διαρκώς περισσότεροι επενδυτές, όχι μόνο ριψοκίνδυνα Hedgefunds αλλά και συντηρητικοί επενδυτές που θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους ».
Λίγο παρακάτω όμως το άρθρο υπογραμμίζει πως η ουσία της κρίσης έχει τις ρίζες της στις πραγματικές ανισότητες: «Ας ξεκινήσουμε με την Ελλάδα. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%. Παρά τη φούσκα της κερδοσκοπίας δεν υπάρχουν σημάδια για αναζωογόνηση των επενδύσεων. Ποιος θα πάει να χτίσει ένα εργοστάσιο σε μια χώρα που πιστεύει πως κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της; Εάν διαβάσετε αργότερα, μέσα σε αυτό το χρόνο ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ένα έως δυο τοις εκατό, τότε να θυμηθείτε παράλληλα ότι προηγουμένως συρρικνώθηκε κατά 30%».
Και το άρθρο καταλήγει: «Για μένα δεν είναι σαφές πως μια νομισματική ένωση θα ξεπεράσει μια τέτοια στρεβλή κατάσταση. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί θα στηρίζουν την ευρωζώνη για πέντε χρόνια, ακόμα και εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί για τους ανθρώπους;».
Πηγή: DW




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...