Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η Σαμπιχά «κόπηκε» γιατί δήλωνε "Ελληνίδα Ρομά" και οχι τουρκάλα



Αποκλείστηκε οριστικά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Η επιλογή της είχε προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών και της νομαρχιακής οργάνωσης σε  Ξάνθη, κυρίως, και Ροδόπη. Με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γραμματέα και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη στην Ξάνθη για να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα, τελικά, αποφασίστηκε η Σαμπιχά, να μην είναι υποψήφια ευρωβουλευτής για την Κουμουνδούρου . Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα μετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.
Με ένα τυπικό λοιπόν δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αντικατάσταση της υποψήφιας από την πλευρά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή, της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον υποψήφιο τουρκογενή μουσουλμάνο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Η Σαμπιχά «κόπηκε» γιατί δήλωνε "Ελληνίδα Ρομά" ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, είναι ο υποψήφιος του τούρκικου προξενείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έκανε πίσω με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.



Η Πομάκα ακτιβίστρια η οποία έχει βραβευθεί για την κοινωνική προσφορά της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του μουσουλμάνου βουλευτή, Χουσείν Ζεϊμπέκ.
Η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στην κοινότητα των ρομά της Θράκης και στο παρελθόν έχει καταγγείλει το τουρκικό προξενείο της περιοχής για εξαναγκασμό και εκτουρκισμό της μειονότητας (πομάκων και ρομά). Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδρύματα (όπως το Νιάρχος) και την ελληνική κυβέρνηση (επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ) για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στους καταυλισμούς των ρομά, που μέχρι τότε πολλά μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο σε τουρκικά ή καθόλου. Δράση που τη μετέτρεψε σε κόκκινο πανί, όχι μόνο για το τουρκικό προξενείο, αλλά και για τα μειονοτικά στελέχη που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι (κάποιοι είναι όντως τουρκογενείς και κάποιοι είναι πομάκοι που εκτουρκίστηκαν).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα ολες οι πολιτικες δυναμεις στεινουν κωλο στην Δ.Θράκη?Το γουσταρουν το οθωμανικο απαξαπαντες....

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΜΕ . ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΑ ΕΒΡΑΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ...ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΝΔΥΑ ... ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ... ΑΦΕΛΕΙΣ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΑ ...

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε τώρα την κοσμοπολίτικη προσέγγιση η οποία σκόπιμα συγχέει τις έννοιες «πατριωτισμός»- «εθνικισμός»: ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος και ο ίδιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μιλώντας στο XanthiPress.gr είπε: “δύσκολα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο (τη Σαμπιχά) που στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε.”(…)‘Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς - ελληνικό και τουρκικό – αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.
Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών». Με το «γένος» δεν τα πάω καλά όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. “
(…) “Στο επίδικο της υποψηφιότητας που ευτυχώς ανακλήθηκε και δηλώνω δημοσίως ότι δούλεψα για αυτό λέω πως ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι «δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος» και άλλο να λέει η κυρία να λέει ότι «με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός».

Ανώνυμος είπε...

τα οικονομικα εκλεισαν ..πανω κατω οποιος κ να βγει το ιδιο κανει...τωρα συριζα για να κλεισουν τα εθνικα ...μακεδονικο ...δεν περνουσε με νδ κ πασοκ ..οχι γιατι ειναι καλυτεροι απλα δεν εβγιναν τα κουκια με συριζα σκοπια=μακεδονια θα τσονταρει κ το πασοκ κ η νδ κ το ποταμι κ εκλεισε ...μετα θρακη ...δευτεροσ λογοσ γι συριζα το μετανεστευτικο 1.000.000 μεταναστεσ νομιμοι επι 4 ο ελαχιστο συγγενεισ μας κανει 5.000.000 μυρια σε μια 10 ετια δεν θα ειναι τιποτα οπωσ το ξερεις ...το αυριο ειναι εδω απλα δεν το βλεπεις ...οπως δεν ειδες το γιωργακη ...τον καλικρατη ...το δντ ..κυριοι τελειωσαμε !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...