Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μπορείτε να εκχωρήσετε ακόμη και τον..πισινό σας στην εφορία.



Τη δόξα των εισπρακτικών εταιρειών ζήλεψε η εφορία, η οποία στο κυνήγι της αύξησης των εσόδων, ως άλλη Ανώνυμη Εταιρεία, ανοίγει νέες δουλειές με «όπλο» τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.
Μετά το «real estate» και τη δυνατότητα που έδωσε σε φορολογούμενους που αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους κληρονομιάς να της εκχωρούν τα ακίνητά τους, αναλαμβάνει τώρα εισπρακτικά καθήκοντα για λογαριασμό ιδιωτών οι οποίοι δεν καταφέρνουν να εισπράξουν ενοίκια και τόκους δανείων.
Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που η εφορία θεωρεί ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία όμως αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο.
Μαζί με τη δήλωση αυτή παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ. Ο.Υ τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή.
Με αμοιβή τους τόκους και το φόρο που θα επιβληθεί, και όφελος για το φορολογούμενο την επιστροφή του κεφαλαίου, η εφορία θα κυνηγάει τους οφειλέτες με όλα τα «τεχνικά μέσα» που διαθέτει.
Αν και το μέτρο έχει θεσπιστεί προ 20ετίας και πλέον, στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί σχεδόν ποτέ, λόγω των εμποδίων που έβρισκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους στην κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Όλα αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν αφού, με τις νέες τεχνικές κατάσχεσης που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, η εφορία μπορεί να εισβάλλει σε χρόνο ρεκόρ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιωτών, κατάσχοντας «ζεστό χρήμα» από καταθέσεις.
Τυπικά το μέτρο είχε εκπνεύσει την 1η Ιανουαρίου 2014, χωρίς ποτέ οι εφορίες να μπορούν να φέρουν σε πέρας διαταγές κατάσχεσης για χρέη σε ιδιώτες.
Μάλιστα στις 21 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είχε εκδώσει και εγκύκλιο με την οποία ανακοίνωνε ότι καταργείται πλέον η δυνατότητα που είχαν ιδιώτες να εκχωρούν στο Δημόσιο ποσά από ενοίκια ή δάνεια τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.

Νέα οδηγία
Στις 10 Απριλίου όμως, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο που ήταν προαπαιτούμενο για την δόση από την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέα οδηγία που δίνει εντολή στις εφορίες να δέχονται δηλώσεις εκχώρησης χρηματικών απαιτήσεων από ιδιώτες για τα ποσά που τους οφείλουν αλλά δεν τους πληρώνουν οι ιδιώτες  με τους οποίους έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις ή μισθωτήρια συμβόλαια.
Ως εκ τούτου δύνανται να εκχωρηθούν , εντός του έτους 2014 , τα ανείσπρακτα μισθώματα και οι τόκοι δανείων που αποκτήθηκαν το έτος 2013.

Η διαδικασία
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης εκχώρησης εισοδημάτων στο Δημόσιο, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτήν, η διαδικασία βεβαίωσης των ποσών των εισοδημάτων που εκχωρούνται στο Δημόσιο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης.
Η εκχώρηση αφορά:
- Μη εισπραχθέντα μισθώματα ακινήτων και:
- Μη εισπραχθέντες τόκους δανείων.
Προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν εισπράχθηκαν τα εκχωρούμενα μισθώματα ακινήτου επισυνάπτονται στην οικεία δήλωση όλα τα έγγραφα που υπάρχουν, κατά περίπτωση.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
*To συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.
* Η εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή πρόσκληση καταβολής μισθωμάτων.
* Η αγωγή απόδοσης του μισθίου ή μη καταβολής μισθωμάτων.
* Η δικαστική απόφαση απόδοσης του μισθίου και καταβολής μισθωμάτων.
Επίσης, δηλώνεται η μη είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων και η μη κατοχή άλλων αποδεικτικών στοιχείων της εκχωρούμενης απαίτησης.
Προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν εισπράχθηκαν οι εκχωρούμενοι τόκοι δανείου, επισυνάπτονται στην οικεία δήλωση όλα τα έγγραφα που υπήρχαν κατά περίπτωση.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται:
* Το συμφωνητικό σύναψης του δανείου.
* Τα έγγραφα τυχόν εμπράγματων ασφαλειών ή προσωπικών εγγυήσεων ή άλλων ειδικών εγγυήσεων του δανείου που υπάρχουν.
* Η εξώδικη πρόσκληση καταβολή των τόκων δανείου.
* Η αγωγή απόδοσης τόκων δανείου.
* Η δικαστική απόφαση καταβολής των τόκων δανείου.
Επίσης, δηλώνεται η μη είσπραξη των οφειλόμενων τόκων δανείου και η μη κατοχή άλλων αποδεικτικών στοιχείων της εκχωρούμενης απαίτησης.
Η εκχώρηση ολοκληρώνεται με μόνη τη μονομερή δήλωση του εκχωρητή, κατά το οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ρητή αποδοχή της εκχώρησης από το Δημόσιο και χωρίς να απαιτείται αναγγελία στον οφειλέτη των μισθωμάτων ή των τόκων.
Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή. Ανάκληση της δήλωσης εκχώρησης δεν είναι δυνατή.
Σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης εκχώρησης εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο φορολογούνται εισοδήματα που εκχωρούνται, η εκχώρηση δεν γίνεται δεκτή.

www.bankingnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...